Logo Goed Verblijven

Bed and breakfast beginnen aan huis

Geschreven door:

Van veel mensen is het een droom; een bed and breakfast beginnen aan huis! Bij een bed and breakfast ontvang je mensen bij of naast je hoofdwoning en biedt hen een kamer om te slapen en verblijven. ’s Ochtends verzorg je een ontbijt voor je gasten. Je kunt een B&B beginnen in bijvoorbeeld een bijgebouw, gastenverblijf of schuur.

Mag je zomaar een B&B beginnen?

In Nederland kun je niet zomaar een B&B starten. Er zijn verschillende regels waar je rekening mee moet houden. Hieronder lichten we een aantal zaken toe.

1. Vergunningen en regelgeving

Voordat je een B&B kunt openen, heb je bepaalde vergunningen nodig. Deze vergunningen en de bijbehorende eisen kunnen variëren per gemeente. Het is belangrijk om eerst te onderzoeken welke specifieke regels in jouw gemeente van toepassing zijn, aangezien er geen landelijke regels bestaan voor B&B’s. Je B&B moet passen binnen het omgevingsplan van je gemeente. Indien dit niet het geval is, moet je een vergunning aanvragen bij het Omgevingsloket. Hierin kunnen wij ondersteunen of zelfs de volledige vergunningsaanvraag voor je verzorgen.

2. Locatie

De regels met betrekking tot de locatie van een B&B verschillen ook per gemeente. In sommige gemeenten is het vereist dat de B&B zich binnen het hoofdgebouw bevindt. Andere gemeenten staan toe dat een B&B in een bijgebouw wordt opgezet, wat extra mogelijkheden biedt voor het bouwen van een gastenverblijf.

3. Overige eisen

Als eigenaar van een B&B moet je ook voldoen aan diverse andere voorwaarden. Dit omvat milieuregels, zoals afvalbeheer en energieverbruik. Ook moet je voldoen aan hygiëneregels die zorgen voor een veilige en schone omgeving voor je gasten. En het afdragen van toeristenbelasting is iets waar je rekening mee moet houden.

Hoofd- of bijgebouw

Een B&B is toegestaan in een hoofd- of bijgebouw. De hoofdfunctie van het gebouw moet wel ‘wonen’ blijven. Specifieke regels verschillen per gemeente. Zo mag er in gemeente Drechterland maximaal 40% van de woonoppervlakte als B&B worden gebruikt.

Bed and breakfast beginnen aan huis bijgebouw

Het ontwerp van uw B&B

Als u alle regels op een rijtje hebt is het tijd om aan het leuke gedeelte te beginnen: de vormgeving! Hoe wordt de B&B gerealiseerd en hoe gaat hij eruit zien?

Bepaal de stijl

Strak en modern of warm en landelijk? Elke B&B heeft zijn eigen stijl en om eruit te springen is het belangrijk om je te onderscheiden. Is de locatie uniek? Wat voor voorzieningen? Of geef je net dat stukje extra in de gastvrijheid waardoor je goede reviews binnensleept? Het is belangrijk niet alleen op je eigen smaak te letten, maar ook die van je toekomstige gasten. Zijn dat jongeren of juist senioren? Deze verschillende doelgroepen zoeken iets anders in een B&B.

Als u ervoor kiest de B&B zelf vorm te geven dan is ook het exterieur van uw B&B iets om over na te denken. Het is het mooist als die een eenheid vormt met het interieur. Goed Verblijven denkt graag met je mee in het bouwen van een B&B.

Essentiële voorzieningen

Als je een B&B wilt beginnen is het belangrijk om na de te denken over de essentiële voorzieningen. Een heerlijk bed is natuurlijk heel belangrijk in een bed and breakfast, maar ook ruimte om te kunnen ontbijten op de kamer of juist in een ontbijtzaal. Sanitair is noodzakelijk voor een prettig verblijf. Je kunt hierbij kiezen voor gedeeld of privé sanitair. Wij adviseren je graag vanuit onze ervaring met de bouw van gastenverblijven.

Comfort en privacy

Een lekker bed is natuurlijk de kern van elke B&B, maar daarnaast is het belangrijk aan het comfort van de gast te denken. Een douche, klimaatregulering en andere voorzieningen kunnen dan ook niet ontbreken.

Daarnaast is het van belang om aan de privacy van de klant te denken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een eigen ingang en een afschermt stuk erf. Zo ontstaat de beste beleving voor de gast. Daarnaast wordt privé sanitair vaak erg gewaardeerd door gasten. Goed Verblijven heeft ervaring met het bouwen van B&B’s en denkt in het ontwerpproces graag met je mee over de mogelijkheden.

Laat een B&B ontwerpen en bouwen

Het is mogelijk om zelf een B&B te bouwen, maar het is verstandig om een ervaren partij inschakelen die op de hoogte is van de regelgeving en die helemaal met je meedenkt over elk facet van de bouw. Goed Verblijven ontzorgt de klant van ontwerp tot oplevering en heeft veel ervaring op het gebied van gastenverblijven. Bij ons is alles maatwerk. Bent je benieuwd wat de mogelijkheden zijn? Neem contact met ons op!

Meer weten?

Neem contact op, wij helpen je graag!

Gerelateerd

Flexwoningen

Flexwoningen: Oplossing voor de woningnood

Bekijk voorbeeld

Er is een grote woningnood in Nederland. De overheid is hard bezig om dit op te lossen. Er moet meer gebouwd worden, maar er moet ook gezocht worden naar tijdelijke oplossingen. De overheid zet volledig in op flexwoningen.

Moderne woning bouwen Elspeet met auto

Modern huis laten bouwen

Bekijk voorbeeld

Strakke belijningen met veel glas, dat is wat we tegenwoordig vaak zien bij de bouw van een modern huis. Een modern huis is van alle gemakken voorzien en duurzaamheid staat hierbij hoog in het vaandel. Houtbouw is hier uitermate geschikt voor.