Logo Goed Verblijven

Pré mantelzorgwoning

Geschreven door:

Pre mantelzorgwoning dichtbij familie

Aan het realiseren van een mantelzorgwoning gaat altijd een heel proces vooraf. Het gebeurt dan ook steeds vaker dat ouderen die nog geen directe zorg nodig hebben, wel alvast bij hun naasten willen wonen. Het bouwen van een pré-mantelzorgwoning maakt het mogelijk om alleen, maar ook samen met familie te wonen op een kavel. Bij Goed Verblijven realiseren we dit graag voor u. Wat uw wensen voor een pré-mantelzorgwoning ook zijn, wij zorgen ervoor dat het u aan niets ontbreekt.

Goed voorbereid met een pré-mantelzorgwoning

Wanneer u overweegt om een mantelzorgwoning te bouwen is het prettig wanneer u dat kunt doen terwijl u nog vitaal en gezond bent. In het verleden werd er echter door de gemeentes een doktersverklaring vereist, waardoor dit op voorhand vaak nog niet mogelijk was.

De praktijk leert echter dat wanneer de gezondheid afneemt men het verhuizen en aanschaffen van een mantelzorgwoning te intensief vindt, waardoor dit vaak niet meer gedaan wordt. Dat is jammer zeker omdat de zorgbehoevende dan moet blijven wonen in een vaak te groot huis en verwijderd van de dierbaren/familie. De zorg wordt zodoende grotendeels overgelaten aan de professionele zorg. Uiteraard is dat mogelijk maar juist tegen vereenzaming en het gevoel van ‘erbij’ horen en deel uitmaken van de familie is zo van belang.

Voordelen pre mantelzorgwoning

 • Snelle bouwtijd
 • Ecologische verantwoord
 • Hernieuwbare grondstof
 • Kostentechnisch interessanter
 • Warme/natuurlijke uitstraling
Recreatiewoning Dalfsen, voorzijde

Vergunning pré-mantelzorgwoning

Zoals genoemd is het verkrijgen van een vergunning veelal afhankelijk van de gezondheidsstaat van de desbetreffende persoon. De overheid wil echter mantelzorgwoningen stimuleren en roept daar ook haar gemeentes toe op. Hierdoor wordt de professionele zorg ontlast en werkt het tegen vereenzaming van ouderen. Diverse gemeentes staan momenteel ook open voor pré mantelzorgwoning, zodat u bij familie kunt wonen op het moment dat u nog vitaal bent. Hier worden echter wel eisen aan verbonden, zoals:

 • De verzoekers zijn verwant aan de eigenaar van de bouwgrond;
 • De verzoekers zijn 67 jaar of ouder;
 • De pré-mantelzorgwoning wordt gerealiseerd binnen de bestaande bebouwing of de bestaande bebouwingsmogelijkheden op grond van het bestemmingsplan (zie ook vergunningsvrij bouwen)
 • De nieuwe woning leidt niet tot een verslechtering van de woonsituatie in het algemeen.

Wanneer er wordt voldaan aan bovengenoemde regels is het zeker interessant om hierover in gesprek te gaan met uw gemeente en de mogelijkheden te bekijken.

Gemeenten met pre-mantelzorgvergunning

Er zijn diverse gemeenten waarvan wij weten dat er vergunningen worden afgegeven voor pre-mantelzorgwoningen. Wij kunnen u nooit verzekeren van een vergunning, maar wij denken graag met u mee. Goed Verblijven heeft ervaring met het vergunningsproces voor een pre-mantelzorgwoning en ondersteunen u graag bij het in gesprek gaan met de gemeente waar u woont.

In de volgende gemeenten zijn in de afgelopen jaren vergunningen verleend voor pre-mantelzorg:

 • Provincie Gelderland: Nunspeet, Apeldoorn, Buren, Zevenaar, Oldebroek, Lingewaard, Elburg, Berg en Dal, West Betuwe en Barneveld
 • Provincie Overijssel: Hellendoorn en Hardenberg
 • Provincie Drenthe: Westerveld
 • Provincie Groningen: Westerkwartier
 • Provincie Friesland: Opsterland en Achtkarspelen
 • Provincie Flevoland: Almere
 • Provincie Noord-Holland: Medemblik
 • Provincie Zuid-Holland: Molenlanden, Hardinxveld-Giessendam, Nieuwkoop en Alphen aan den Rijn
 • Provincie Utrecht: Vijfheerenland en Rhenen
 • Provincie Zeeland: Veere
 • Provincie Noord-Brabant: Goirle, Waalwijk, Oisterwijk, Gilze en Rijen, Loon op Zand, Eersel, Moerdijk, Reusel-De Mierden, Alphen-Chaam, Land van Cuijk, Dongen, Meierijstad en Baarle-Nassau
 • Provincie Limburg: Nederweert, Venlo, Peel en Maas, Horst aan de Maas, Beekdaelen en Roerdalen

Deze lijst proberen wij zoveel mogelijk aan te vullen, vanuit onze ervaring met verschillende gemeenten. Weet u nog een gemeente waar dit mogelijk is? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag bij de bouw van uw pre-mantelzorgwoning!

Pré-mantelzorgwoning laten bouwen?

Wanneer de mogelijkheid bestaat om een pré-mantelzorgwoning te bouwen, is het nog een overweging voor welk type bouw u kiest. Hierbij kunt u denken aan traditionele bouw (stenen muren) of houtbouw. Bij Goed Verblijven zijn we gespecialiseerd in houten bouwwerken. Sterk in advies, realisatie en duurzame bouw. Neem contact op voor de mogelijkheden.

Meer weten?

Neem contact op, wij helpen je graag!

Gerelateerd

Huis bouwen

Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (WKB)

Bekijk voorbeeld

Wat is de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen? Dit wordt ook wel afgekort als ‘wet kwaliteitsborging’ genoemd. Bij alle vergunning plichtige bouwwerken is deze wet na 1 januari 2024 van kracht.

Houten tuinkantoor Amsterdam

Tuinkantoor in Amsterdam bouwen

Bekijk voorbeeld

Een bouwwerk in uw achtertuin in Amsterdam biedt vele opties. Het is onvoorstelbaar hoeveel er mogelijk is met een bijvoorbeeld 10m² extra bebouwing. De opties zijn heel erg divers en wij adviseren u graag.