Logo Goed Verblijven

Wat is een kangoeroewoning?

Geschreven door:

Een kangoeroewoning is een woning die bestaat uit twee zelfstandige wooneenheden. De naam is afgeleid van een kangoeroe die zorgt voor het jong (de zorgbehoevende) in de buidel.

In dit model is er een hoofdwoning voor de mantelzorger, vaak een familielid, en een aparte buidelwoning voor degene die zorg nodig heeft. Het idee is gebaseerd op het bieden van zorg op maat, waarbij de zorgontvanger dicht bij de zorgverlener woont, maar toch in een eigen ruimte en privacy heeft.

Een kangoeroewoning kan een oplossing bieden voor verschillende situaties waarin zorg nodig is. Dit omvat bijvoorbeeld gevallen waarin er lange wachtlijsten zijn voor aanleunwoningen of verzorgingstehuizen. Door het creëren van een kangoeroewoning kunnen families ervoor zorgen dat de zorgbehoevende in een vertrouwde omgeving kan blijven wonen.

De voordelen van een kangoeroewoning

Een kangoeroewoning biedt verschillende voordelen, zowel voor de mantelzorger als voor degene die zorg ontvangt:

  • Continuïteit van zorg: Doordat de zorgverlener in dezelfde woning woont als de zorgbehoevende, is er een constante beschikbaarheid van zorg.
  • Behoud van zelfstandigheid: De zorgontvanger kan in een eigen wooneenheid blijven wonen, waardoor hij of zij een gevoel van autonomie en privacy behoudt.
  • Kostenbesparing: Voor veel families kan het delen van een woning financieel voordelig zijn. In plaats van twee aparte huizen te onderhouden, delen ze de kosten voor bijvoorbeeld nutsvoorzieningen en onderhoud.
  • Flexibiliteit: Een kangoeroewoning biedt flexibiliteit in zorg. Als de zorgbehoeften veranderen, kan de ruimte gemakkelijk worden aangepast om aan nieuwe behoeften te voldoen.
  • Mogelijkheid tot intensievere zorg: In vergelijking met andere vormen van thuiszorg, kan een kangoeroewoning een meer intensieve zorgverlening mogelijk maken, de zorgverlener is altijd in de buurt.

Hoe realiseer je een kangoeroewoning?

Het realiseren van een kangoeroewoning kan op drie verschillende manieren.

Bestaande woning opdelen in 2 woondelen

Dit houdt in dat een bestaande woning wordt opgedeeld in twee afzonderlijke wooneenheden, vaak met aparte ingangen en voorzieningen. Voordeel is dat het de bestaande woning benut en kan zorgen dat de ruimte beter wordt benut. Dit kan echter wel gepaard gaan met verbouwingskosten en procedures, zoals vergunningen.

Kangoeroewoning kopen of huren

Het kopen of huren van een specifiek ontworpen kangoeroewoning biedt directe toegang tot deze leefvorm. Voordelen zijn onder meer directe beschikbaarheid en vaak al aangepaste voorzieningen. Nadelen zijn mogelijk beperkte beschikbaarheid op de markt en hogere kosten vergeleken met reguliere woningen.

Nieuwe kangoeroewoning laten bouwen

Het laten bouwen van een nieuwe kangoeroewoning biedt volledige controle over het ontwerp en de indeling. Dit kan ervoor zorgen dat de woning perfect aansluit bij de behoeften van de bewoners en levensloopbestendig is. Het bouwproces vergt echter wel veel tijd, maar door een prefab kangoeroewoning te bouwen kan er veel tijd worden bespaard.

Het kiezen tussen deze opties hangt af van individuele voorkeuren, financiële middelen en beschikbare bouwgrond.

Toestemming van de gemeente

In de meeste gevallen is er geen vergunning nodig voor een kangoeroewoning, maar moet er wel worden voldaan aan het bouwbesluit van de gemeente waar u woont. De regels rondom een vergunningsvrije kangoeroewoning zijn hetzelfde als de regels voor een mantelzorgwoning.

Kangoeroewoning keuken

Alternatief voor een kangoeroewoning

Wanneer u liever een vrijstaande zorgwoning wilt bouwen is een mantelzorgwoning een goed alternatief. Hiermee hebben beide partijen meer privacy en kan de zorgbehoevende of de mantelzorger in het eigen huis blijven wonen. Mantelzorgwoningen zijn er in verschillende soorten en maten en voor verschillende budgetten.

Advies nodig? Wij helpen u graag

Goed Verblijven heeft veel ervaring met het bouwen van houten woningen in verschillende soorten en maten. Wij hebben veel ervaring met mantelzorgwoningen, waardoor wij precies weten wat er nodig is in een kangoeroewoning om deze helemaal aan te passen op de wensen van de zorgontvanger. Onze adviseurs voorzien u graag van advies over wat u het beste kunt doen in uw persoonlijke situatie. Vraag vrijblijvend advies bij ons aan!

Meer weten?

Neem contact op, wij helpen je graag!

Gerelateerd

Tuinkantoor Zeist

Houten vakantiehuis bouwen

Bekijk voorbeeld

Een vakantiehuis of vakantiewoning bouwen van een natuurlijk materiaal? Waarom dan niet kiezen voor hout, dit bouwmateriaal is duurzaam en op natuurlijke wijze hernieuwbaar. Wij adviseren u graag!

Voordelen mantelzorgwoning

Voor- en nadelen mantelzorgwoning

Bekijk voorbeeld

Een mantelzorgwoning laten bouwen is een grote beslissing. Hierbij is het van belang om de juiste afwegingen te maken. Daarom hebben wij voor u de voor- en nadelen van een mantelzorgwoning op een rijtje gezet.