Een mantelzorgwoning mag onder bepaalde voorwaarden zonder vergunning worden gebouwd. Dit hangt af van verschillende factoren, waaronder de noodzaak van een doktersverklaring. Deze verklaring moet aantonen dat de persoon voor wie de woning bedoeld is, verminderd zelfredzaam is en meer hulp nodig heeft dan normaal. In situaties waarin geen doktersverklaring beschikbaar is, kan pré-mantelzorg worden overwogen. Dit is meestal van toepassing vanaf de pensioengerechtigde leeftijd, afhankelijk van het beleid dat de gemeente voert.
Een mantelzorgwoning met een oppervlakte van 100 m² is populair. Vaak is het mogelijk om deze grootte vergunningsvrij als tijdelijke woning in het buitengebied te plaatsen. Vergunningsvrij mag maximaal 150 m2 aan bijgebouwen gebouwd worden.
Welke regels gelden er nog meer?
- De mantelzorgwoning is bedoeld voor bewoning door maximaal één huishouden, waarbij dit huishouden uit hoogstens twee personen mag bestaan. Van deze personen moet er minstens één betrokken zijn bij het geven of ontvangen van mantelzorg.
- Het is uitsluitend toegestaan om de begane grond van de mantelzorgwoning als leefruimte in te richten.
- Is er nog geen sprake van mantelzorg? Dat noemen we pre-mantelzorgwonen of meergeneratiewonen. Voor deze woonvorm is een vergunning noodzakelijk. Een pré-mantelzorgwoning behoort tot de mogelijkheden.
- Bij twijfels of er sprake is van mantelzorg kan de gemeente om een verklaring vragen van een huisarts, wijkverpleegkundige of andere deskundige persoon of instantie.
- De mantelzorgwoning mag na beëindiging van de mantelzorg niet meer permanent bewoond worden en in enkele situaties moet de woning zelfs compleet verwijderd worden.
- Buiten stedelijke gebieden is het mogelijk om een mantelzorgwoning tot 100 m² zonder vergunning te bouwen. In sommige gevallen kan een mantelzorgwoning worden gebouwd binnen de regels voor vergunningsvrij bouwen van een bijgebouw.
- Indien u kiest voor een verplaatsbare mantelzorgwoning en buiten de bebouwde kom van een dorp of stad woont, gelden er geen extra voorwaarden betreft de bebouwingsoppervlakte.
Voor de meest actuele regels en om te checken of je een vergunning nodig hebt, is het slim om contact op te nemen met de gemeente of het Omgevingsloket online te raadplegen. Als de situatie niet binnen de standaardregels valt moet er overlegd worden met de gemeente. De gemeente kan besluiten om toch toestemming te geven voor de bouw.