Logo Goed Verblijven

Voor- en nadelen mantelzorgwoning

Geschreven door:

Een mantelzorgwoning voor uw familielid of dierbare is een grote beslissing. Hierbij is het van belang om de juiste afwegingen te maken. Daarom hebben wij voor u de voor- en nadelen van een mantelzorgwoning op een rijtje gezet.

Voordelen mantelzorgwoning

Voor zowel de mantelzorger als de zorgbehoevende zijn er veel voordelen aan een mantelzorgwoning. Een mantelzorgwoning zorgt ervoor dat de zorgbehoevende in een veilige en vertrouwde omgeving verzorgd kan worden. De mantelzorger is dichtbij en kan daarom voor die veiligheid zorgen. Vaak zijn de mantelzorger en zorgbehoevende familie, waardoor ook de vertrouwde omgeving kan worden geboden.

Daarnaast scheelt het vaak tijd om dichtbij elkaar te wonen. Binnen no-time is de mantelzorger bij degene die hulp nodig heeft. De wetenschap dat zorg dichtbij is, geeft ook rust. De zorgsector heeft te maken met veel tekorten waardoor het niet makkelijk is om een plekje in een verpleegtehuis te krijgen. Zorg van een familielid is vaak ook heel anders dan van een verpleegkundige.

Iemand die zorg nodig heeft kan vaak heel erg eenzaam zijn, maar doordat de mantelzorger altijd in de buurt is, is dit niet meer zo. Daarnaast wordt de zelfstandigheid behouden, doordat een mantelzorgwoning dezelfde faciliteiten heeft als een gewone woning. Er kan dus zelf gekookt en gewassen worden.

Nadelen mantelzorgwoning

Er zijn ook nadelen. Een mantelzorgwoning zorgt ervoor dat u minder privacy heeft, doordat u dichtbij elkaar woont. De grenzen vervagen snel wanneer u elkaar dagelijks ziet en het lastiger wordt om tijd te hebben met het eigen gezin.

Als u een mantelzorgwoning laat bouwen door Goed Verblijven, kijken wij mee met de indeling van het ernaast gelegen huis en de locatie van de mantelzorgwoning. We houden zoveel mogelijk rekening met de privacy van zowel de mantelzorger als zorgbehoevende. Zo kunt u toch naast elkaar verblijven.

Voordelen mantelzorgwoning

Een ander nadeel kan zijn dat de zorgbehoevende overal hulp bij gaat vragen, terwijl dit helemaal nog niet nodig is. Grenzen stellen is lastig als het een dierbare betreft. Hierdoor wordt de zorgbehoevende minder zelfstandig en kan het een grotere last worden voor de mantelzorger.

Een mantelzorgwoning kan ook een grote kostenpost zijn, daarom moet u er zeker van zijn dat u het kunt bekostigen. De kosten van een mantelzorgwoning kunnen erg variëren. Dit heeft natuurlijk ook te maken met uw wensen en mogelijkheden. Verder is een mantelzorgwoning een groot object, waardoor uw tuin volledig in beslag genomen kan worden door de mantelzorgwoning.

Mantelzorgwoning bouwen bij Goed Verblijven

Goed Verblijven realiseert uw droomverblijf. Wij hebben ruime ervaring met de bouw van mantelzorgwoningen. Wij adviseren u over de mogelijkheden en begeleiden u tijdens het gehele proces. Daarna kunnen wij uw mantelzorgwoning produceren. Ziet u op tegen de vergunningsaanvraag? Dat kunnen wij ook voor u doen. Op deze manier kunnen wij u volledig ontzorgen. Wilt u meer weten over wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op!

Meer weten?

Neem contact op, wij helpen je graag!

Gerelateerd

Mantelzorgwoning vs aanleunwoning

Aanleunwoning vs mantelzorgwoning

Bekijk voorbeeld

Een aanleunwoning en een mantelzorgwoning zijn beide woonoplossingen voor senioren en mensen met een zorgbehoefte, maar er zijn belangrijke verschillen. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillen en voordelen.

Prefab levensloopbestendige woning

Prefab levensloopbestendige woning

Bekijk voorbeeld

Een prefab levensloopbestendige woning is de perfecte oplossing wanneer comfort, veiligheid en aanpasbaarheid van belang zijn. Lees meer over dit onderwerp in deze blog!