Logo Goed Verblijven

Hoe lang mag een mantelzorgwoning blijven staan?

HOE LANG MAG EEN MANTELZORGWONING BLIJVEN STAAN?

De duur waarvoor een mantelzorgwoning mag blijven staan is afhankelijk van verschillende factoren, voornamelijk de gezondheidstoestand van de zorgbehoevende en de aard van de mantelzorgwoning zelf.

Wanneer er sprake is van een mantelzorgsituatie met een officiële doktersverklaring, kan de mantelzorgwoning gedurende de gehele levensduur van de zorgbehoevende persoon blijven staan. Deze regelgeving erkent het belang van de nabijheid van de zorgverlener voor de zorgbehoevende. Echter, na het overlijden van de zorgbehoevende of wanneer de mantelzorgsituatie eindigt, moet de mantelzorgwoning worden verwijderd of aangepast.

Het ‘onklaar’ maken van een mantelzorgwoning is relevant wanneer het gebouw kan blijven bestaan als een soort bijgebouw. Dit betekent dat het gebouw niet meer als mantelzorgwoning functioneert, maar wel onderdeel blijft van het perceel, vaak onder andere voorwaarden.

In het geval dat de mantelzorgwoning zonder vergunning in het buitengebied is geplaatst (met inachtneming van de regel van maximaal 100m2 vergunningsvrij bouwen), gelden er andere regels. Hierbij is het niet toegestaan de mantelzorgwoning te laten staan nadat de mantelzorgsituatie is beëindigd. In dergelijke gevallen dient de woning volledig verwijderd te worden.

Voor mantelzorgwoningen die zijn opgericht onder de voorwaarde van een zogenaamde pré-mantelzorgwoning, gelden weer andere regels. Deze moeten elke tien jaar worden herzien en verlengd, tot er daadwerkelijk sprake is van mantelzorg of tot het overlijden van de persoon in kwestie.

Bij Goed Verblijven begrijpen we dat de regelgeving rondom mantelzorgwoningen complex kan zijn. Wij staan klaar om u te voorzien van persoonlijk advies en ondersteuning bij al uw vragen omtrent mantelzorgwoningen. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of begeleiding.

Meer weten?

Neem contact op, wij helpen je graag!

Gerelateerd

Houten atelier, tuinkantoor, mantelzorgwoning, recreatiewoning Emst

Mantelzorgwoning bouwen – ook vergunningsvrij

Bekijk voorbeeld

Wanneer u thuis wilt blijven wonen of bij uw kinderen of kennissen in de tuin, is een houten mantelzorgwoning een goede oplossing. Door een mantelzorgwoning heeft u comfort op maat en blijft u in uw vertrouwde omgeving.

Prefab kangoeroewoning bouwen

Prefab kangoeroewoning bouwen

Bekijk voorbeeld

Een prefab kangoeroewoning is de perfecte oplossing voor families die dichtbij elkaar willen wonen zonder hun privacy op te geven. In de huidige markt is er een beperkt aanbod aan koopbare aanleun- en kangoeroewoningen.