Logo Goed Verblijven

Mantelzorgwoning buitengebied

Geschreven door:

Mantelzorgwoning in het buitengebied

Wanneer u woonachtig bent in het buitengebied gaat dit vaak gepaard met veel ruimte. Over het algemeen zijn de tuinen in het buitengebied aanzienlijk groter dan binnen de bebouwde kom. Eveneens is het zo dat de woningen in het buitengebied vaak generaties lang in de familie zijn. Met name dat laatst geeft een verbondenheid aan de locatie en woonhuis waar door de familie een geschiedenis is geschreven.  Met name deze verbondenheid en de emotionele waarde aan het plekje en het woonhuis maken het moeilijk om deze plaatst te verlaten voor een ‘kleiner’ en levensloopbestendig woonhuis.

Deze zaken zorgen ervoor dat verhuizen niet wenselijk is. Een mantelzorgwoning in het buitengebied is dan een goede optie.

Mantelzorgwoning op eigen perceel

Wanneer u wel wilt blijven wonen in uw huidige omgeving, kan een mantelzorgwoning in het buitengebied een oplossing zijn. Gezien de grote van het erf is het wellicht mogelijk om een mantelzorgwoning te plaatsen. Hier kunt u dan gaan wonen. Door deze compact in te delen is deze efficiënt in gebruik. Het voordeel van zo’n woning is dat u wel kunt genieten van de omgeving en uw compacte mantelzorgwoning maar niet meer de lasten van het erf heeft. Dus wel de lusten maar niet de lasten is hier dan van toepassing.

Indien men dusdanig gehecht is aan het woonhuis maar graag de lasten van het erf wil delen/niet meer wil hebben, is het ook mogelijk dat de mantelzorgverleners de mantelzorgwoning betrekken.

Hoe groot mag een mantelzorgwoning in het buitengebied zijn?

Een mantelzorgwoning in het buitengebied mag een maximaal formaat hebben van 100m2 met een maximale goothoogte van 300 cm. en nokhoogte van 500 cm. Dat is erg riant. Hierdoor is plaats voor:

 • Riante woonkamer en keuken
 • 1 grote slaapkamer
 • Logeerkamer
 • Badkamer met toilet
 • Afzonderlijke toilet
 • Entree
 • Technische ruimte
Houten recreatiewoning, Texel rechtervoorzijde gras

Voorbeelden mantelzorgwoning buitengebied

In eerste instantie denk men altijd dat een formaat van 100m2 erg compact en te klein is. Wanneer het dan gebouwd en ingericht is komt men vaak tot de conclusie dat, hoewel de ruimte prettig is, ook had gekund binnen een oppervlakte van 70 m2.

Hieronder enkele linken naar modellen van zo’n 100 m2 om een indruk te krijgen van de ruimte:

Boskoop: De mantelzorgwoning in Boskoop heeft een ook een formaat van 100 m2. Doordat het L-vormig is en veel ramen heeft oogt het heel ruim en zorgt het voor een luxe uiterlijk. Ook de binnenzijde van de woning is erg ruim.

Nunspeet: Ook al oogt het misschien wat kleiner, deze mantelzorgwoning in Nunspeet is 100 m2. Het is een wat uitgestrektere woning met ruime woon- en slaapkamer.

Breda: De prachtige mantelzorgwoning in Breda met een formaat van 100 m2 is ook erg ruim. Doordat niet het hele huis een bovenverdieping heeft is er een hoog plafond bij de woonkamer waardoor een ruimtelijk gevoel ontstaat.

Naaldwijk: De wat lagere mantelzorgwoning in Naaldwijk is ook 100 m2. Doordat het een rechthoekige vorm heeft creëert het ruimte.

Groessen: Ook de mantelzorgwoning van 80 m2 in Groessen heeft deels een bovenverdieping. Met een royale slaapkamer op de bovenverdieping en een doorlopende keuken en woonkamer is het erg ruim en overzichtelijk.

Kortom veel mogelijk in vele maatvoeringen. Meer inspiratie opdoen? Bekijk dan ons overzicht van afgeronde projecten van mantelzorgwoningen.

Is een mantelzorgwoning in het buitengebied vergunningsvrij?

Een mantelzorgwoning buitengebied kan vergunningsvrij geplaatst worden, mits die voldoet aan de volgende voorwaarden:

 • Plaatsing buiten de bebouwde kom
 • Gebruik makende van pré-mantelzorgwoning (afhankelijk van gemeentebeleid, nadere uitleg hierover in de volgende alinea)
 • Aanwezigheid van een doktersverklaring
 • In zijn geheel of in delen verplaatsbaar indien er geen gebruikt wordt gemaakt van de bijgebouwen regeling.
 • Maximaal 100 m2 groot met maximale nokhoogte van 500 cm.

Wanneer u voornemens bent een mantelzorgwoning in het buitengebied te gaan bouwen, kijken wij eerst naar de bebouwing op de kavel. Indien deze bebouwing onder de toegestane vergunningsvrije vierkante meters zit (maximaal 150 m2, afhankelijk van grote perceel en bestemming) kan de mantelzorgwoning geplaatst worden binnen deze regeling.

Het mooie daarvan is dat het naast het vergunningsvrije aspect ook kan blijven bestaan wanneer er van mantelzorg geen sprake meer is. De gemeente kan dan alleen eisen dat één van de drie voorzieningen (bijvoorbeeld kook- of badkamer) onklaar wordt gemaakt. De mantelzorgwoning kan dan een nieuwe bestemming krijgen bijvoorbeeld tuinkantoor, bijgebouw of misschien zelfs B&B indien de gemeente hiervoor toestemming geeft.

Wat is een pré-mantelzorgwoning

Bij een mantelzorgwoning denkt men vaak aan een woning waar men kan wonen indien men veel hulp (mantelzorg) van naast wonende nodig heeft. In beginsel is dat ook zo echter heeft de overheid gemerkt dat wanneer men hiervan afhankelijk is vaak niet meer in staat is om zo’n stap naar een mantelzorgwoning te maken. Om dit te voorkomen zijn er veel gemeentes welke hieraan hun beleid hebben aangepast middels een pré-mantelzorgwoning.

Een veel voorkomende is hierin is dat men wel de pensioengerechtigde leeftijd moet hebben. Hierdoor kan men verhuizen naar een mantelzorgwoning met een goede gezondheid waardoor de stap eenvoudiger is. Zodoende is de zorg en het woongenot voor een langere periode gewaarborgd. Hoe fijn is dat, verhuizen naar een mantelzorgwoning in goede gezondheid, hierdoor kunt u, indien de zelfredzaamheid afnemende is omringd worden door familie/vrienden welke in het naastgelegen woonhuis wonen.

Door een mantelzorgwoning blijft u jong

U zult wellicht denken hoe kan een mantelzorgwoning daar invulling aan geven dat men jong van geest blijft. Een mantelzorgwoning komt veelal naast het woonhuis waar een zoon of dochter gaat wonen. Mochten zij kinderen hebben zullen deze (kleinkinderen) vaak bij u binnenlopen gedurende dag. Door de (innige) relatie welke u dan opbouwt met uw (klein) kinderen zal uw geest ook jonger blijven dan wanneer u in een verzorgingshuis komt te wonen.

In een verzorgingshuis wordt u vaak omringt door mensen op leeftijd welke vele kwalen hebben. Deze kwalen zullen veel te sprake komen tijdens de contact welke u daar heeft waardoor u in een negatieve tenneur kunt komen. Vandaar dat wij stellen; door een mantelzorgwoning blijft u jong met de toevoeging; van geest.

Mantelzorgwoning op agrarische grond

Wellicht heeft u een prachtige kavel maar is een deel bestemd als agrarische. Juist dat deel is vaak het mooiste voor de plaatsing van een mantelzorgwoning. In beginsel moet een mantelzorgwoning geplaatst worden op een woonbestemming. Indien wij kunnen aantonen dat de woonbestemming dusdanig klein is of niet mogelijk is daar een mantelzorgwoning op te plaatsen kunnen we kijken of het ook kan om een mantelzorgwoning te plaatsten op agrarische grond. Onze ervaring leert dat gemeentes hier verschillend mee omgaan. Overleg met gemeente hierover is noodzakelijk. Wij hebben de ervaring dat plaatsing deels (50%) op agrarische is toegestaan en zelfs in enkele gevallen 100% op agrarische grond. Kortom, wij gaan graag voor u in gesprek met de gemeente om te kijken of we dit kunnen regelen voor u!

Mogelijkheden mantelzorgwoning in het buitengebied

Zoals u wellicht gelezen heeft is het in veel gevallen wel vergunningsvrij te plaatsen al dan niet met goedkeuring van de gemeente. Wij raden aan, gezien de hoogte van de investering van een mantelzorgwoning in het buitengebied, dit altijd te overleggen met de gemeente. Dit voorkomt veel narigheid en vergroot t.z.t. het woonplezier.

Voor Goed Verblijven is het onderzoeken van plaatsing van een mantelzorgwoning in het buitengebied gesneden koek. Vandaar dat wij graag dit traject van u overnemen en u hierin ontzorgen. Zo zullen wij met onze knowhow de gemeente benaderen en ervoor zorgen dat er duidelijkheid komt over de (on) voowaarden voor de plaatsing van een mantelzorgwoning in het buitengebied.

Neem contact met ons op om deze mogelijkheden te bespreken. Zie hieronder de link naar de contactpagina of bel ons op 0525-655123

Meer weten?

Neem contact op, wij helpen je graag!

Gerelateerd

Mantelzorgwoning

Werkwijze realisatie mantelzorgwoning

Bekijk voorbeeld

Help, ik moet een mantelzorgwoning aanschaffen maar waar doe ik goed aan? Dit is een veelvoorkomende vraag welke Goed Verblijven vaak hoort. Graag beantwoorden wij deze vraag.

Kantoor op maat plattegrond

Wat kost een kantoor op maat?

Bekijk voorbeeld

De bouwkosten voor een maatwerk kantoor zijn afhankelijk van veel verschillende factoren, maar het is mogelijk om een kantoorpand te laten bouwen tussen de €1.000,- en €1.500,- per m2 bij Goed Verblijven.