Logo Goed Verblijven

Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (WKB)

Geschreven door:

Wat is de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen?

Wat is de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen? Dit wordt ook wel afgekort als ‘wet kwaliteitsborging’ genoemd. Deze wet verplaatst de toetsing van de bouwtechnische eisen van het bouwwerk van de gemeente naar een onafhankelijke partij. Deze partij wordt ook wel de kwaliteitsborger genoemd. Bij alle vergunning plichtige bouwwerken is deze wet na 1 januari 2024 van kracht.

Wat is het doel van deze wet?

Het doel van deze wet is dat de kwaliteit van het bouwwerk gedurende het proces bewaakt wordt en gebouwd conform de voorschriften van het bouwbesluit. Met als uiteindelijke doel;

– Verbetering van kwaliteit (kwaliteitscontroles door aannemer zelf en kwaliteitsborger)
– Snellere doorlooptijd van de vergunningsprocedure
– Ontlasten van gemeentes waardoor de bouwvergunning sneller verleend wordt

Alle mogelijke facetten gedurende het proces moeten zowel per foto als paklijsten samengevat worden in een gebouw-gebonden bouwdossier.

Wat zijn de bijkomende kosten voor u als opdrachtgever?

Het bijhouden van het bouwdossier en alle bijkomende zaken zal erg intensief zijn. De kosten hiervan worden geraamd op zo’n 2% tot 4% van de gehele bouwsom! Goed Verblijven zal zoveel mogelijk informatie verzamelen waarbij de kwaliteitsborger vanaf de zijlijn het gehele proces kan volgen. Vervolgens zal de kwaliteitsborger ter plaatse op de bouw nog een inspectie uitvoeren om er zeker van te zijn dat de kwaliteit is zoals gewenst.

Leges

Omdat de private sector(aannemerij) door de WKB veel werkzaamheden ontneemt bij de gemeente, zijn de leges lager dan voorheen. Deze leges verschillen per gemeente, kijk op de legeverordering van de gemeente voor het exacte percentage.

Casco woning bouwen met WKB

Klanten die ervoor kiezen om hun huis casco te laten bouwen met WKB, moeten na de oplevering zelf zorgen voor een volledig woningdossier. Nadat het casco is opgeleverd, trekt Goed Verblijven zich terug en moeten de klanten zelf met de kwaliteitsborger overleggen om ervoor te zorgen dat het dossier volledig is en aan de gemeente kan worden overhandigd. Onze vaste kwaliteitsborger zal u hierin ondersteunen.

Leges WKB

Goed Verblijven en WKB

Goed Verblijven heeft ervaring met de wet WKB. In een notendop komt het erop neer dat we doen wat we hebben beloofd en dit ook vastleggen in het gebouw gebonden dossier. Met name wanneer u het gebouw in de toekomst wenst te verkopen is dit erg prettig. Zo heeft u dan een dossier welke exact weergeeft hoe alles is opgebouwd en welke materialen daar zijn toegepast.

Gedurende het hele bouwproces zal de werkvoorbereider/projectleider meekijken en erop toezien dat de stukken vastgelegd en verzameld worden. Zo wordt puntsgewijs de checklist van de WKB norm afgehandeld. Hierdoor is het overzichtelijk en behapbaar. De kwaliteitsborger komt diverse 3 a 4 keer op de bouw om de kwaliteit te beoordelen. Tijdens het bezoek zal hij dan ook bekijken of alles volgens de voorschriften is verwerkt en het voldoet aan het gestelde kwaliteitsniveau. Goed Verblijven heeft hier reeds positieve ervaring mee opgedaan.

Mocht u voornemens zijn om binnenkort te gaan bouwen? Neem dan contact met ons op zodat we de mogelijkheden samen kunnen bekijken.

Meer weten?

Neem contact op, wij helpen je graag!

Gerelateerd

Pre-mantelzorgwoning

Pré mantelzorgwoning

Bekijk voorbeeld

Een pré-mantelzorgwoning maakt het mogelijk om alleen maar ook samen met familie te wonen op een kavel. Bij Goed Verblijven realiseren we dit graag voor u. Wat uw wensen voor een pré-mantelzorgwoning ook zijn, wij zorgen ervoor dat het u aan niets ontbreekt.

Kantoor op maat plattegrond

Wat kost een kantoor op maat?

Bekijk voorbeeld

De bouwkosten voor een maatwerk kantoor zijn afhankelijk van veel verschillende factoren, maar het is mogelijk om een kantoorpand te laten bouwen tussen de €1.000,- en €1.500,- per m2 bij Goed Verblijven.