Logo Goed Verblijven

Wat zijn de mogelijkheden voor gevelbekleding?

Types gevelbekleding
De wanden bestaan uit een regelwerk. De dikte van het regelwerk is enerzijds bepalend door de dikte van de isolatie en anderzijds de constructieve functie. Het regelwerk wordt voorzien van een folie met daarop een afstandslat en de gevelbekleding. Qua gevelbekleding zijn er vele varianten leverbaar. Hieronder ziet u tal van opties.

Verschillende soorten wandbekleding

Er zijn zeer veel verschillende soorten wandbekleding, maar wat is nu het verschil? Gaat u voor landelijk, strak, of robuust? Dit zijn allemaal vragen die u zichzelf stelt. Douglas is bijvoorbeeld erg landelijk. Gaat u voor een strakke stijl, is Ceder de beste optie. Elke houtsoort heeft zijn eigen voor en nadelen en is toepasbaar in andere situatie.

Recreatiewoning

Siberische Lariks een fijnjarig houtsoort
In Nederland wordt hoofdzakelijk inlands Lariks toegepast. Zoals eerder genoemd heeft dit houtsoort een grove structuur en zitten de jaarringen vrij ver uit elkaar. Een tegenhanger van inlands Lariks is Siberisch Lariks welke afkomstig is uit het gebied grenzend aan de Noordelijke IJszee. Door het extreme klimaat daar groeit de Siberische Lariks aanzienlijk langzamer dan zijn Europese soortgenoot. Daardoor is de structuur van het hout veel gelijkmatiger en dat maakt het nog duurzamer!

Ceder
Ceder staat bekend om zijn hoge duurzaamheid en uitmuntende kwaliteit. De kenmerkende eigenschappen van ceder zijn: duurzaam, licht van gewicht, zeer stabiel, goed bewerkbaar en een rechte draad met fijne nerfstructuur. Het hout kan uitstekend onbehandeld toegepast worden waardoor het met de tijd gaat vergrijzen. Het hout is zeer vormvast wat wil zeggen dan het minimaal krimpt en uitzet. Door de minimale werking hecht verf en lak ook uitstekend op dit hout. Ceder wordt vaak in de vorm van rabat of zweeds rabat toegepast. Uiteraard is het ook in andere varianten leverbaar.

Waxed Wood
Traditioneel behandeld hout neemt vocht op en werkt. WaxedWood is hiertegen uitstekend gewapend. Het wordt onder vacuüm en druk geïmpregneerd tegen houtaantasting. Tegelijkertijd wordt in de houtporiën een wasemulsie aangebracht. Deze voorkomt dat water het hout kan binnendringen. Hierdoor is de werking van het hout circa tachtig procent lager dan bij hout zonder waterwerende bescherming.

WaxedWood kent een breed toepassingsgebied. En zorgt voor extra allure op plaatsen waar een duurzaam karakter dient te worden gecombineerd met een decoratieve functie. Dat maakt WaxedWood uitermate geschikt voor projecten in de woningbouw en utiliteit. Als gevelbekleding of kozijnconstructie, voor schuren en bergingen. Binnen en buiten. Extra mogelijkheden biedt het WaxedWood Color-programma, een gevarieerd geheel van dertig eigentijdse, natuurlijke kleuren en alle RAL kleuren.
Duurzaam op alle fronten
WaxedWood past prima in de gedachte van duurzaam bouwen. Zo zijn de gebruikte houtsoorten afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. Daarnaast wordt WaxedWood schoon geproduceerd onder KOMO-certificaat. Zonder afvalstoffen of bijproducten. Maar ook na het bouwproces staat WaxedWood voor een grote duurzaamheid. Vandaar dat een minimale levensduur van 15 jaar gegarandeerd kan worden. WaxedWood is in het bezit van een DUBOkeur certificaat.

Siberisch Lariks WaxedWood® is een houtproduct met een aanzienlijk hoge duurzaamheid. Bovendien komt dit hout uit duurzame beheerde bossen en beschikt het over het FSC- of PEFC-keurmerk. De toepassing van Siberisch Lariks WaxedWood® is vooral gevelbekleding. Het hout zal zonder verfsysteem op den duur verkleuren van een groenbruine naar warme bronsbruine tint en uiteindelijk vergrijzen. Daarnaast is het mogelijk om een kleur toe te voegen door middel van het WaxedWood® Colorprogramma. Er kan gekozen worden uit 30 eigentijdse, natuurlijke kleuren en 30 RAL-kleuren

Effecten Siberisch Lariks WaxedWood®

 • Langdurige bescherming tegen rotting door schimmels en insecten;
 • Mooie brons/groen tot groen/bruine kleur en lang kleurbehoud;
 • Geen negatieve effecten ten aanzien van mechanische eigenschappen;
 • Levensduur van verfsysteem gunstig beïnvloed door verbeterde stabiliteit;
 • Verminderde opname van water en verbeterd krimp- en zwelgedrag.

Siberisch Lariks
Het Siberisch Lariks is een harde en zware houtsoort met een hoge natuurlijke duurzaamheid. Door de relatief langzame groei in koude gebieden krijgt het een stevige structuur en heeft het een hoger soortelijk gewicht. Naast de veel voorkomende toepassing als gevelbekleding wordt het vaak toegepast voor vloeren, kozijnen en trappen. Onbehandeld vergrijst het Siberisch Lariks in de loop van de tijd, waarbij liggende jaarringen een duidelijke vlamtekening bieden.
Aanvullende behandeling tot WaxedWood®
WaxedWood® biedt verduurzaamd hout met verminderd krimp- en zwelgedrag. Door de behandeling tot WaxedWood® wordt de natuurlijke duurzaamheid aanzienlijk verhoogd en maakt het een prachtige kleurtransformatie door. In eerste instantie krijgt het een donker groene tot bruine kleur, die overgaat naar een soort brons kleur die uiteindelijk vergrijst.
Hoge kwaliteit hout
Voor de productie van Siberisch Lariks WaxedWood® wordt gebruik gemaakt van hoge kwaliteit hout. Het basis materiaal is Siberisch lariks uit duurzaam beheerde bossen met FSC of PEFC certificaat, wat is goedgekeurd door de TPAC. Speciaal voor geveltoepassingen worden sideboards (geen centrum hout) toegepast met weinig noesten. Ook wordt er een visuele selectie gemaakt waarbij de minder mooie planken worden door geleverd voor o.a. gebruik binnen grond- weg- en waterbouw projecten.
Voordelen WaxedWood®

 • De natuurlijke duurzaamheid aanzienlijk verhoogd;
 • Stabiel, zeer onderhoudsarm en breed toepasbaar;
 • 15 jaar onafhankelijke projectgarantie;
 • Niet corrosief.

Certificeringen
Ten eerste beschikt het Siberisch Lariks WaxedWood® over het FSC- of PEFC-keurmerk. Dit bekent dat het hout uit duurzaam beheerde bossen komt. Daarnaast heeft WaxedWood® van het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie (NIBE) het predicaat Duurzaam Bouwmateriaal gekregen. Ten derde is het hout uitvoering getest op LCA en heeft het de DUBOkeur en het KOMO-certificaat.
WaxedWood® Color
Architecten die hun ideeën kleur willen geven, kunnen kiezen uit tal van mogelijkheden. Het WaxedWood® Color programma biedt een gevarieerd geheel van tientallen kleuren en onder andere RAL-kleuren. De coating die wordt aangebracht is een water gedragen, niet filmvormend houtbeschermingsproduct. Voor het behoud van de kleur is een onderhoudsschema voor handen.
Voordelen van WaxedWood® Color

 • Verf bladdert niet;
 • Semi-filmvormend water gedragen verfsysteem;
 • 30 eigentijdse, natuurlijke en alle RAL-kleuren;
 • 15 jaar projectgarantie mogelijk

Cedral
Cedral is een prachtige gevelbekleding die vrijwel onderhoudsvrij is. Standaard wordt het product met enkele lagen verf voorzien, de gevelbekleding is verder vrijwel onderhoudsvrij en werkt nauwelijks. Hierdoor hoeft u zich in te toekomst niet bezig te houden met het schilderen van dit prouct.
Kwaliteit
Cedral is van uitstekende kwaliteit, de gevelbekleding is vervaardigd uit verschillende materialen. De gebruikte materialen zijn, cement, zand, kalk en natuurlijke vezels. Het materiaal is water- en vorstbestendig. Het product getuigt van kwaliteit door de lange garantie van 10 jaar die Cedral op dit materiaal geeft.
Cedral stijlen
Het product is verkrijgbaar in verschillende soorten, maten en stijlen. De meest gebruikte toepassing van Cedral is als gevelbekleding, maar het kan ook gebruikt worden als afwerking van de boeidelen. Cedral is verkrijgbaar in 2 structuren, namelijk hout en glad. De methodes van aanbrengen verschillen tussen de producten, zo zijn ze verkrijbaar met een inkeping, zodat de wand vlak is en zonder inkeping voor een Zweeds-rabat structuur.

Eikenhout
Eiken een van de meest gebruikte en bekendste houtsoorten. Het is populair omdat het hout sterk en hard is, en toch makkelijk te bewerken. Wanneer het hout goed gedroogd is trekt en krimpt het weinig. Wanneer eiken niet behandeld wordt zal het mooi gaan vergrijzen.

Eens was eikenhout het meest gebruikte hout in ons land. Het eikenhout wat nu nog wordt aangeboden komt voor een deel uit Nederland. Het ontbrekende overgrote deel wordt geïmporteerd uit alle delen van de wereld. Dat het ene hout het andere niet is geldt zeker voor bijvoorbeeld het veel verkochte Amerikaans- en Slavonisch eiken. De duurzaamheid van de laatste is groter en de structuur van het hout is lichter en minder getekend.

Er zijn een paar verschillende soorten eiken die allemaal andere eigenschappen hebben. De meest bekende zijn:

 • Europees eiken: veel gebruikt eikenhout, onder andere voor meubels en beelden. Ook parket, deuren, kozijnen en trappen en ook schepen en sluisdeuren werden van oudsher van eikenhout gemaakt.
 • Amerikaanse wit eiken: heeft een lichtere houtkleur, duurzaam, lijkt op Europees eiken.
 • Amerikaanse rood eiken: is iets meer roze van kleur, niet erg duurzaam.

Amerikaans wit eiken lijkt het meest op Europees eiken. Rood eiken heeft open vaten, grotere groeiringen en een grovere tekening dan wit eiken. Rood eiken is minder duurzaam dan wit eiken, maar kan makkelijk verduurzaamd worden.
Eiken is zowel met de hand als machinaal goed te bewerken. Eikenhout laat zich goed lijmen, beitsen en lakken. Amerikaans eiken bevat minder looizuur dan de Europese variant. Daarom is het alleen bij Europees eiken mogelijk om deze te roken of logen om hem ouder te doen uitzien. Vloerdelen van eikenhout zijn erg populair. Niet alleen omdat het een duurzame houtsoort is, en makkelijk in het onderhoud, maar ook omdat het op verschillende manieren afgewerkt kan worden.

Open gevelbekleding
Zoals u wellicht gezien heeft kunt u planken hetzij rabat of rechte planken horizontaal en verticaal toepassen. Vanwege de vraag naar steeds moderne bouwwerken wordt er ook veel met open gevels gewerkt. De delen worden dan deels van elkaar af gemonteerd waardoor u horizontale of verticale open gevelbekleding krijgt. Achter de open gevelbekleding wordt er een folie of plaatmateriaal aangebracht. Deze manier van bekleden kan in vele soorten hout, vraag naar de mogelijkheden.

Moderne gevelbekleding welke open aangebracht is 
Open gevelbekleding geeft chalet moderne uitstraling 
Open gevelbekleding op moderne houten recreatiewoning
Modiwood
ModiWood wordt gemaakt van PEFC™ gecertificeerd hout. Het hout is thermisch gemodificeerd en heeft daardoor extra duurzame eigenschappen verkregen. Gevelbekleding van ModiWood is dan ook duurzaam en onderhoudsvriendelijk. Het ModiWood assortiment bestaat uit verschillende producten en uitvoeringen. ModiWood is verkrijgbaar in een geborstelde en gladgeschaafde uitvoering. ModiWood Clear is gemaakt van radiata pine: dit hout wordt gekenmerkt door een fluweelzachte uitstraling zonder noesten.

Meer weten?

Neem contact op, wij helpen je graag!

Gerelateerd

Goedkoop houten huis

Betaalbaar wonen: laat een goedkoop houten huis bouwen

Bekijk voorbeeld

Een houten huis bouwen wordt steeds populairder. Dat komt door de voordelen die een goedkoop houten huis bouwen heeft. Als eerste zorgt het voor een fijn leefklimaat.