Logo Goed Verblijven

Heb ik een vergunning nodig voor een tuinkantoor?

TUINKANTOOR: VERGUNNING NODIG OF NIET?

Voor een tuinkantoor heeft u vaak geen vergunning nodig. Dit is echter wel per situatie verschillend. Wij zoeken graag voor u uit of er een vergunning nodig is.

Sinds de wijziging van het Besluit Omgevingsrecht (Bor) op 1 november 2014, zijn de regels voor het bouwen op achtererven zonder vergunning verruimd. Dit betekent dat u mogelijk geen vergunning nodig heeft voor het bouwen van een tuinkantoor, afhankelijk van de specifieke kenmerken en situatie van uw bouwproject.

REGELS VOOR VERGUNNING TUINKANTOOR

Er zijn enkele belangrijke punten om in gedachten te houden:

  1. De diepte en hoogte van een aanbouw aan de achterzijde van het hoofdgebouw mogen maximaal 4 meter diep en 5 meter hoog zijn.
  2. Bijgebouwen die niet aan het hoofdgebouw zijn aangebouwd, zoals een vrijstaand tuinkantoor, mogen ook zonder vergunning een kapverdieping hebben. Dit geldt voornamelijk voor standaard zadeldaken of schilddaken. De dakvoet mag niet hoger zijn dan 3 meter en de daknok mag maximaal 5 meter hoog zijn. De hoogte van de daknok wordt ook beperkt door de afstand tot de perceelgrens, volgens de formule: maximale daknokhoogte (m) = (afstand daknok tot de perceelsgrens (m) x 0,47) + 3. Hoe dichter het dak bij de perceelgrens is, hoe lager het mag zijn.
  3. Bestaande gebouwen die eerder met een bouw- of omgevingsvergunning zijn opgericht, kunnen nu ook zonder vergunning worden uitgebreid, mits ze in het achtererfgebied liggen.
  4. Er zijn maximale oppervlaktematen vastgesteld om te voorkomen dat het gehele achtererfgebied wordt bebouwd. Deze maten zijn afhankelijk van de grootte van het bebouwingsgebied. Voor een gebied tot 100 m² is dit maximaal 50% van dat gebied. Voor een gebied van 100-300 m² mag 50 m² plus 20% van het deel van het gebied dat groter is dan 100 m² worden bebouwd. Voor gebieden groter dan 300 m² mag 90 m² plus 10% van het deel van het gebied dat groter is dan 300 m² worden bebouwd, tot een maximum van 150 m².

Let op: Hoewel deze regels van toepassing zijn, kunnen er lokaal variaties zijn. Het is daarom altijd verstandig om bij uw lokale gemeente te informeren naar de specifieke regels en vergunningen die mogelijk van toepassing zijn op uw situatie. Goed Verblijven kan u hierin volledig ontzorgen, neem hiervoor contact met ons op.

Onze werkwijze
Door het gehele proces van ontwerp tot bouw uit handen te nemen, zorgen wij van Goed Verblijven ervoor dat u optimaal van uw tuinkantoor geniet. Na de realisatie zult u nog jarenlang plezier beleven aan uw bouwwerk.

Tuinkantoor Haarlem

Meer weten?

Neem contact op, wij helpen je graag!

Gerelateerd

Prefab bungalow

Prefab bungalow bouwen

Bekijk voorbeeld

Prefab bungalows bieden een praktische en comfortabele woonoplossing voor mensen die op zoek zijn naar een woning waar alles gelijkvloers is. Kenmerkend voor een bungalow is dat deze woning uit alleen een begane grond bestaat.

Landelijke woning bouwen

Landelijke woning laten bouwen

Bekijk voorbeeld

Vroeger vond je landelijke woningen alleen op het platteland, maar tegenwoordig zien we dit soort woningen ook steeds meer in de stad. Een landelijke woning is een prachtig contrast in de stad tegenover de moderne gebouwen.