Een kangoeroewoning is een woning met twee geschakelde wooneenheden. In deze blog gaan wij in de op vraag of er een vergunning nodig is om een kangoeroewoning te bouwen en welke regels er gelden voor het bouwen.
Geschreven door:
Op de huidige woningmarkt is het steeds moeilijker om een huis te vinden. Daarom wordt er tegenwoordig vaker gekozen voor kleiner wonen. Dit kan op verschillende manieren en met verschillende redenen. Voorbeelden hiervan zijn een microwoning of een Tiny House.
Het woord zegt het eigenlijk al, een microwoning is een kleine woning. Een microwoning wordt vaak bewoond door mensen die moeilijk een huis kunnen vinden, zoals jongeren, ouderen en mensen die met spoed een huis zoeken.
Aan een microwoning zitten verschillende voorwaarden. Zo mag de woning maximaal 15 jaar blijven staan. De woning is voor een huishouden met één of twee personen en heeft een oppervlakte tussen de 22m2 en 30m2 met één woonlaag. Een microwoning mag je plaatsen in de tuin of op een stuk grond van een particuliere eigenaar en er is een omgevingsvergunning nodig. Daarbij krijgt de woning een eigen adres.
Een Tiny House is ook een kleine woning, maar wordt vaak op een stuk grond zonder eigen adres neergezet.
De Tiny House is met een opmars bezig, ook in Nederland. De redenen om over te gaan naar een Tiny House zijn divers. Veel mensen kiezen voor een Tiny House om bewust te leven. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om met de juiste apparatuur zelfvoorzienend te leven. Door dit leven ‘off-grid’ is je impact op het milieu kleiner. Ook ben je minder afhankelijk van externe factoren, zoals stroomstoringen.
Voor veel mensen speelt ook het financiële aspect mee. Een Tiny House is gezien zijn omvang goedkoper in aanschaf dan een huis. Ook de vaste lasten liggen vaak veel lager. Natuurlijk zijn er ook nadelen. Veel mensen vinden het gebrek aan privacy een nadeel. Wij denken graag met u mee wat nodig is in uw situatie. Zo zorgen we ervoor dat u de meest ideale oplossing hebt voor uw situatie.
Een Tiny House is een kleine woning van maximaal 50m2. Sommige Tiny Houses zijn verplaatsbaar door een onderstel met wielen. De maximale afmetingen van een Tiny House op wielen mag 13,60 meter lang, 2,60 meter breed en 4 meter hoog zijn. Met deze afmetingen is het legaal om de Tiny House te vervoeren op de weg. Als de Tiny House groter moet zijn, is dit uiteraard ook geen enkel probleem.
Een Tiny House heeft meestal één verdieping. Wel wordt er vaak gebruikgemaakt van een vide voor bijvoorbeeld een slaapkamer. Zo wordt de ruimte efficiënt gebruikt, terwijl er wel een ruimtelijk gevoel ontstaat. Zie hiernaast een plattegrond van een mogelijke inrichting van een Tiny House die Goed Verblijven heeft gerealiseerd. Een andere manier om de ruimte efficiënt te gebruiken is het gebruiken van multifunctionele meubels. Zo kan een bank ook een bed zijn en tegelijk opbergruimte hebben. Ook helpt het vaak om lichte kleuren te gebruiken. Deze lichte kleuren reflecteren licht en geven een ruimtelijker gevoel.
Waar je een Tiny House neer mag zetten is afhankelijk van het soort Tiny House. Voor het bouwen van een Tiny House is een omgevingsvergunning vereist. Goed Verblijven ontzorgt u graag door de vergunningsaanvraag op zich te nemen.
Per 1 januari 2024 is de Omgevingswet ingegaan. Deze wet heeft invloed op het bouwen van Tiny Houses. Zo krijgen gemeenten onder andere meer eigen vrijheid in het maken van eigen regels. Of er een Tiny House kan worden gerealiseerd zal in de toekomst dus meer afhangen van lokaal beleid. Ook is het idee dat er een eenvoudiger vergunningsproces komt. Of dat ook echt gaat gebeuren is voor nu nog even de vraag. Gemeenten hebben tijd nodig om zich aan de nieuwe wetgeving aan te passen.
Goed Verblijven maakt Tiny Houses prefab. Dat wil zeggen dat alle wanden al in onze fabriek worden voorbereid in plaats van op de locatie. Zo wordt er snel en efficiënt gebouwd. De kosten van dit maatwerk liggen voor een Tiny House vaak tussen de €2.000,- / €2.500,- per vierkante meter afhankelijk van de keuze. Natuurlijk is het wel afhankelijk van uw wensen en situatie. Onze adviseurs kunnen aan de hand van uw persoonlijke situatie en wensen een prijsindicatie geven.
Wij kunnen begrijpen dat het overweldigend is om zelf een microwoning of Tiny House te bouwen. Daarom helpen wij u graag bij de bouw van uw verblijf. Wij adviseren en begeleiden u tijdens het gehele proces en produceren uw Tiny House of microwoning.
Alles wat wij bouwen is maatwerk, dus ook uw Tiny House. We kijken graag samen met u hoe we de relatief kleine ruimte het beste kunnen indelen om zoveel mogelijk ruimte te creëren. Daarnaast kunnen wij u adviseren op het gebied van duurzaamheid en zelfvoorzienend wonen. Denk hierbij aan materiaalgebruik, isolatie, zonnepanelen, warmtepomp en hemelwaterafvoer.
Wilt u weten wat wij voor u kunnen doen? Vraag dan vrijblijvend advies aan!
Een kangoeroewoning is een woning met twee geschakelde wooneenheden. In deze blog gaan wij in de op vraag of er een vergunning nodig is om een kangoeroewoning te bouwen en welke regels er gelden voor het bouwen.
Spijtig genoeg is er een toename in de eenzaamheid onder ouderen. Volgens de rijksoverheid voelt meer dan de helft van de ouderen boven de 75 jaar zich eenzaam. Uiteraard is het verschrikkelijk om te weten dat een familielid of kennis zich eenzaam voelt.