Logo Goed Verblijven

Microwoning of Tiny House bouwen: leven in een kleine ruimte

Op de huidige woningmarkt is het steeds moeilijker om een huis te vinden. Daarom wordt er tegenwoordig vaker gekozen voor kleiner wonen. Dit kan op verschillende manieren en met verschillende redenen. Voorbeelden hiervan zijn een microwoning of een Tiny House.

Wat is een microwoning?

Het woord zegt het eigenlijk al, een microwoning is een kleine woning. Een microwoning wordt vaak bewoond door mensen die moeilijk een huis kunnen vinden, zoals jongeren, ouderen en mensen die met spoed een huis zoeken. Aan een microwoning zitten verschillende voorwaarden. Zo mag de woning maximaal 15 jaar blijven staan. De woning is voor een huishouden met één of twee personen en heeft een oppervlakte tussen de 22m2 en 30m2 met één woonlaag. Een microwoning mag je plaatsen in de tuin of op een stuk grond van een particuliere eigenaar en er is een omgevingsvergunning nodig. Daarbij krijgt de woning een eigen adres.

Wat is een Tiny House?

Een Tiny House is net als een microwoning een kleine woning. Een Tiny House is maximal 50m2. Mensen die een Tiny House bouwen, willen vaak bewust leven. Ze hebben behoefte aan eenvoudig leven. Het wordt gebouwd met het idee dat de woning een kleine ecologische voetafdruk heeft. Dit wordt gedaan door vaak (deels) zelfvoorzienend te zijn en de ruimtes zo slim mogelijk te benutten op innovatieve manieren. Een Tiny House wordt permanent bewoond en kan eventueel off-grid staan. Sommige Tiny Houses staan op wielen en kunnen verplaatst worden, maar dit is geen vereiste. De vaste lasten liggen vaak lager, doordat er vaak zelfvoorzienend wordt gewoond.

Net als voor een microwoning moet er een omgevingsvergunning worden aangevraagd. Het bestemmingsplan moet de bestemming ‘wonen’ hebben. Het is voor het bouwen van een Tiny House ook van belang om de gemeente te raadplegen over de regels die er gelden.

Tiny house bouwen

Maatwerk bij Goed Verblijven

Wij kunnen begrijpen dat het overweldigend is om zelf een microwoning of Tiny House te bouwen. Daarom helpen wij u graag bij de bouw van uw verblijf. Wij adviseren en begeleiden u tijdens het gehele proces en produceren uw Tiny House of microwoning. Bij ons is alles maatwerk en we kijken samen met u hoe we de relatief kleine ruimte het beste kunnen indelen om zoveel mogelijk ruimte te creëren. Daarnaast kunnen wij u adviseren op het gebied van duurzaamheid en zelfvoorzienend wonen. Denk hierbij aan materiaalgebruik, isolatie, zonnepanelen, warmtepomp en hemelwaterafvoer. Wilt u weten wat wij voor u kunnen doen? Vraag dan vrijblijvend advies aan!

Meer weten?

Neem contact op, wij helpen je graag!

Gerelateerd

Tuinkantoor modern Haarlem

Modern tuinkantoor

Bekijk voorbeeld

De laatste jaren merken we dat een modern tuinkantoor sterk in trek is. Een modern tuinkantoor wordt gekenmerkt door strakke belijningen en veel glas, waardoor het een eigentijdse en moderne uitstraling krijgt. We staan niet stil en passen ons voortdurend aan.

Poolhouse, Eindhoven

Luxe buitenverblijf

Bekijk voorbeeld

Of u nu op zoek bent naar een exclusieve plek om te ontspannen, te werken of tijd door te brengen met uw dierbaren, een luxe buitenverblijf biedt de perfecte oplossing en is van alle gemakken voorzien. Bij Goed Verblijven wordt uw luxe buitenverblijf op maat gemaakt.