Logo Goed Verblijven

Een duurzaam houten huis bouwen

Geschreven door:

Duurzaam huis bouwen

Wanneer u op het punt staat om een huis te gaan bouwen, komt het onderwerp duurzaam bouwen al snel naar boven. Een duurzaam huis bouwen betekent dat de woning gebouwd wordt om lang mee te gaan. Dat is natuurlijk iets wat iedereen wil.

Hiervoor is prefab houtskeletbouw een goede oplossing. Een houtskeletbouw woning kenmerkt zich door de hoge duurzaamheid. Hout is een grondstof dat hernieuwbaar is, doordat het opnieuw aangeplant wordt zoals de keurmerken PEFC en FSC garanderen. Hout is een duurzaam materiaal, zeker door de huidige nieuwe technieken op gebied van verduurzaming (zoals modificeren). 

Houtbouw voor duurzaamheid

Er zijn verschillende redenen om een duurzame woning van hout te bouwen: 

 • Milieu en de impact van traditionele bouw. 
 • Budget (houtbouw heeft een lagere investering dan traditionele bouw). 
 • Sfeer, hout geeft een andere sfeer dan bakstenen en beton. 
 • Eis van de overheid, i.v.m. stikstofuitstoot tijdens bouw. 
 • Snelheid, een houten woning is snel te bouwen aangezien alles prefab wordt aangeleverd.  

De woningen van Goed Verblijven worden prefab gemaakt in een fabriek. Plaatsing kan hierdoor in relatief korte termijn en hoge snelheid. Het voordeel daarvan is dat er weinig overlast op locatie is. Daarbij zijn de producten gebouwd met materiaal van hoge kwaliteit, zodat duurzaamheid een gegeven is.

Naast het houtproduct zijn er ook vele andere duurzame onderdelen in een woning van Goed Verblijven. Hierbij kunt u u denken aan een warmtepompinstallatie, zonnepanelen en slimme oplossingen op het gebied van wateraanvoer. 

Voor een duurzame woning bent u bij Goed Verblijven helemaal op het juiste adres, neem contact met ons op om de mogelijkheden verder te bespreken. 

Voordelen van een duurzame woning

Een duurzame woning bouwen heeft veel voordelen:  

 • Indien gewenste kan het volledig onderhoudsarm 
 • Duurzame installatie 
 • Geen zorgen over de levensduur van de materialen 
 • Millieuverantwoord  
 • Lage maandelijkse kosten (laag energieverbruik) 
 • Visuele aspect m.b.t. kwaliteit 

Kortom, alle materialen zijn van hoge kwaliteit zodat de duurzaamheid in het DNA van het gebouw zit.  

Naast de voordelen van een duurzaam huis bouwen zijn er ook veel voordelen aan het duurzaam bouwen: 

 • Korte bouwtijd (prefab voorbereid) 
 • Weinig stikstof uitstoot op locatie 
 • Duidelijk verwachtingspatroon bouw  

Duurzaam bouwen is vaak een mindset, maar ook steeds vaker een vereiste van de gemeente/provincie. Met name wanneer u gaat bouwen naast een natuurgebied is het belangrijk dat er zo minimaal mogelijk uitstoot aan stikstof op het naast gelegen natuurgebied komt. Doordat houtskeletbouw volledig prefab voorbereid kan worden is de bouwtijd op locatie minimaal. Dit scheelt aanzienlijk in de uitstoot waardoor het met deze bouwwijze goed mogelijk is om naast of zelfs in een natuurgebied te bouwen. 

Milieu verantwoord en duurzaam bouwen 

Houtskeletbouw gaat hand in hand met duurzaam en milieu verantwoord bouwen. Om de duurzaamheid te kunnen garanderen werken we bij Goed Verblijven hoofdzakelijk met hout. Het hout is vaak PEFC of FSC gekeurd, dat wil zeggen voorzien van een keurmerk dat bosterugplanting garandeerd. Zo houden we de bosstand op peil en zijn we hopelijk ook in de toekomst weer zeker van hout. 

Behandeling van hout is noodzakelijk om een nog hogere duurzaamheid te verkrijgen. De door Goed Verblijven meest gebruikte methode van verduurzaming is thermische modificatie, dat wil zeggen dat het hout door hitte behandeld wordt. Hierdoor veranderd de celstructuur van het hout waardoor de duurzaamheid verhoogt wordt. Ook is het hout nagenoeg vormvast en zal er geen harsuitbloei meer plaatsvinden op de houten planken. Deze voordelen van verduurzaming zorgen uiteindelijk voor een duurzaam bouwwerk.  

De duurzaamheid van de gebruikte materialen is erg hoog in de woning van Goed Verblijven. Hier wordt alleen gebruik gemaakt van de beste materialen zoals: 

 • Thermische gemodificeerd hout gevelbekleding 
 • Red Cedar gevelbekleding  
 • Hardhouten ramen/deuren (PEFC gekeurd)  
Houten recreatiewoning Hierden buitenfoto strak

Duurzaam huis laten bouwen door Goed Verblijven 

Bij Goed Verblijven staat kwaliteit en duurzaamheid hoog in het vaandel. Wij voorzien u graag gedurende het gehele bouwproces van advies. Een duurzame woning is bij ons altijd maatwerk. De kosten hiervoor kunnen daarom ook variëren. Dit is afhankelijk van materiaal en afmetingen. Wilt u hier meer over weten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. 

Meer weten?

Neem contact op, wij helpen je graag!

Gerelateerd

betaalbaar tuinkantoor Maarn

Betaalbaar tuinkantoor

Bekijk voorbeeld

Een betaalbaar tuinkantoor is een trend die al een tijdje in opkomst is. Veel mensen werken tegenwoordig vanuit huis en het is belangrijk om een rustige en productieve werkplek te hebben. Een tuinkantoor vormt hier de ideale oplossing voor.

Tuinkantoor Heilige Landstichting

Voor het woord kwaliteit zijn veel betekenissen. Eén van de vele betekenissen van kwaliteit is: de mate van voldoening aan de norm van de klant. Zoals u wellicht heeft opgemerkt is dit wel een heel breed begrip en daardoor het woord kwaliteit maar een zwak woord.