Logo Goed Verblijven

Werkwijze realisatie mantelzorgwoning

Geschreven door:

Help, ik moet een mantelzorgwoning aanschaffen maar waar doe ik goed aan?
Dit is een veelvoorkomende vraag welke Goed Verblijven vaak hoort. Men wordt vaak overspoeld met vele types/modellen mantelzorgwoningen, werkwijzen, concepten en ga zo maar door. Dit is een hoop informatie en het uitzoeken hiervan kan een moeizaam en tijdrovend proces zijn. Daarom hebben wij voor u deze blog geschreven. Middels een stappenplan leggen wij u graag uit hoe u tot een goede en passende mantelzorgwoning komt, waarin het leefklimaat wordt gewaarborgd.

Stap 1: Locatie bepalen
Wanneer er plannen zijn voor het bouwen van een mantelzorgwoning is het belangrijk om de locatie te bepalen. Waar komt de gewenste mantelzorgwoning te staan? U heeft niet alleen de keuze om de mantelzorgwoning los van uw huis op uw kavel te plaatsen, maar u kunt deze ook aanbouwen.  Waar de mantelzorgwoning ook komt te staan, het is de locatie die de woning uniek maakt. Indien u de locatie, of meerdere mogelijke locaties, in kaart gebracht heeft kunt u op naar het volgende punt.

Stap 2: Afmeting
Nu u een idee heeft van de mogelijke locatie kunt u wellicht ook een mogelijk formaat bepalen. Hoe groot wenst u de nieuwe mantelzorgwoning? Wilt u een mantelzorgwoning met verdieping? Welke functionaliteiten moet de mantelzorgwoning hebben? Dit kan namelijk zijn, schuur/opslag, 1 of 2 slaapkamers, afzonderlijke berging, keuken, badkamer met afzonderlijk toilet, gang en ga zo maar door. Wanneer de wensen/eisen in kaart zijn gebracht kunnen we naar de volgende stap.

Houten recreatiewoning, Texel rechtervoorzijde gras

Stap 3: Bestemmingsplan
Dit is een minder interessant punt maar helaas wel noodzakelijk. De gemeente heeft namelijk regels en daarbinnen moet het plan wel haalbaar zijn. Op dit punt is het goed om ons in te schakelen. We kijken dan gezamenlijk naar punt 1 (locatie) en punt 2 (afmeting) waarna we gaan spitten in het bestemmingsplan. We kunnen dit kort gezamenlijk met u doen maar indien er moeilijkheden zijn wellicht goed dat wij de desbetreffende gemeente raadplegen. Heeft u een vergunning nodig of kunt u de mantelzorgwoning vergunningsvrij bouwen? Zie ook Vergunning waar uitvoerig wordt ingegaan op de mogelijkheden welke wij hierin kunnen bieden.

Stap 4: Plattegrond en 3d tekening
Wanneer er meer duidelijkheid is over de mogelijke locatie, mogelijkheden binnen de gemeenten en de wensen/eisen kunnen we overgaan tot ontwerpen. Hier wordt het echt leuk, want nu begint uw mantelzorgwoning vorm te krijgen. Wordt uw woning vormgegeven als een chalet, blokhut of schuur? In deze fase wordt het uiterlijk en het interieur vormgegeven. Samen met u en de interieur adviseur van Goed Verblijven kijken we naar de beste indeling. Welke ruimtes zijn praktisch en mooi en wat heeft u nodig voor een fijne woonomgeving? Hier denken we gezamenlijk over na wat we etaleren in een ingerichte plattegrond. Na eventuele aanpassingen en het bijschaven van deze plattegrond kunnen we het model ook in 3d opzetten. Dan krijgt uw toekomstige mantelzorgwoning pas echt vorm en krijgt u een beeld van de uiteindelijke uitstraling.

Stap 5: Materiaal
Gedurende het plan van tekenen en ontwerpen moeten voor de houtbouw ook materialen uitgezocht worden. Dit kan in ons inspiratiecentrum in Elspeet. Ook kunnen we een ingericht showmodel laten zien waar  echt de materialen kunt ruiken en voelen. Indien gewenst kunt u uiteraard ook op de koffie bij een van onze klanten die graag hun mantelzorgwoning aan u laten zien.

Stap 6: Offerte
Wat kost een mantelzorgwoning bouwen? Dat kunnen we in deze stap bepalen. Na het maken van een plan met materiaalstaat kunnen we een begroting maken. Deze wordt verwerkt in een offerte. De offerte geeft inzicht in de mogelijkheden/keuzes en financiële consequenties. Bij akkoord van de offerte gaan we op naar de volgende fase.

Stap 7: Werkvoorbereiding
Indien de offerte akkoord is gaan we op naar de uitvoering. Ook in deze fase dient u nog veel te beslissen, waar wij u uiteraard graag in ondersteunen. Hierin kunt u denken aan locatie van stopcontacten, lampen, kleur badkamer, sanitair, kleuren van kozijnen en dakbedekking. Kortom: alle keuzes voor de realisatie van uw mantelzorgwoning.

Stap 8: Realisatie
Nu gaan we door naar de realisatie, ofwel de bouw van uw mantelzorgwoning. Ook tijdens deze laatste fase staan wij u graag bij, zodat u zich nergens zorgen over hoeft te maken.

Met de hulp van Goed Verblijven heeft u gegarandeerd een mantelzorgwoning die perfect op uw wensen aansluit. Zo kunt u of uw naaste in alle rust en comfort zelfstandig blijven wonen, terwijl de nodige zorg toch in de buurt is.

Meer weten?

Neem contact op, wij helpen je graag!

Gerelateerd

Buitenverblijf met glas

Heerlijk vertoeven in een buitenverblijf met glas

Bekijk voorbeeld

Een buitenverblijf met glas biedt heerlijk veel lichtinval. Dit zorgt ervoor dat u veel natuurlijk licht heeft in uw buitenverblijf en het buiten binnen ervaren wordt. Zo bent u in het buitenverblijf één met buiten.

Duurzaam huis bouwen

Een duurzaam houten huis bouwen

Bekijk voorbeeld

Wanneer u op het punt staat om een huis te gaan bouwen, komt het onderwerp duurzaam bouwen al snel naar boven. Een duurzaam huis bouwen betekent dat de woning gebouwd wordt om lang mee te gaan.