Logo Goed Verblijven

Kan ik vergunningsvrij bouwen?

Vergunningsvrij bouwen
Per 1 november 2014 is het gewijzigde besluit omgevingsrecht (Bor) in werking getreden. Vanaf die datum gelden er ruimere regels voor het bouwen op achtererven zonder dat hiervoor een vergunning voor nodig is. Hieronder de belangrijkste punten.

Het belangrijkste is de diepte en hoogte van de aanbouw en uitbouw aan de achterzijde van het hoofdgebouw. De aanbouw of uitbouw mogen 4 meter diep en 5 meter hoog worden. Ook de niet aangebouwde bijgebouwen, zoals vrijstaande garages en bergingen, kan onder voorwaarden zonder vergunning een kapverdieping worden gebouwd. De regel is echter wel zodat in de regel alleen standaard zadeldaken of schilddaken mogelijk zijn. Een van de voorwaarden is dat als een bijgebouw is dat als een bijgebouw wordt voorzien van een schuin dak, de dakvoet niet hoger mag zijn dan 3 meter.

Vergunningsvrij bouwen
Per 1 november 2014 is het gewijzigde besluit omgevingsrecht (Bor) in werking getreden. Vanaf die datum gelden er ruimere regels voor het bouwen op achtererven zonder dat hiervoor een vergunning voor nodig is. Hieronder de belangrijkste punten.

Het belangrijkste is de diepte en hoogte van de aanbouw en uitbouw aan de achterzijde van het hoofdgebouw. De aanbouw of uitbouw mogen 4 meter diep en 5 meter hoog worden. Ook de niet aangebouwde bijgebouwen, zoals vrijstaande garages en bergingen, kan onder voorwaarden zonder vergunning een kapverdieping worden gebouwd. De regel is echter wel zodat in de regel alleen standaard zadeldaken of schilddaken mogelijk zijn. Een van de voorwaarden is dat als een bijgebouw is dat als een bijgebouw wordt voorzien van een schuin dak, de dakvoet niet hoger mag zijn dan 3 meter. De hoogte van de daknok is niet meer dan 5 meter en wordt verder begrensd door de formule:

maximale daknokhoogte (m) = (afstand daknok tot de perceelsgrens (m) x 0,47) + 3.

 

Hoe dichter bij de perceelgrens hoe minder hoog een dak dus mag zijn.Een belangrijk punt is dat een bestaand, eerder met bouw- of omgevingsvergunning opgericht bijbehorend bouwwerk nu ook vergunningsvrij kan worden uitgebreid. Voorwaarde is dat het bijgebouw in het achtererfgebied is gelegen. Om paal en perk aan het dichtslibben van het achtererfgebied te kunnen stellen, zijn maximale oppervlaktematen opgenomen. De maten zijn gekoppeld aan de grootte van het bebouwingsgebied: is een bebouwingsgebied kleiner dan of gelijk aan 100 m², dan bedraagt de oppervlakte van alle bijbehorende bouwwerken (al dan niet met vergunning verleend) tezamen maximaal 50% van dat gebied.

Voor een bebouwingsgebied van groter dan 100 m² en kleiner dan of gelijk aan 300 m²: 50 m², vermeerderd met 20% van het deel van het bebouwingsgebied dat groter is dan 100 m². Is een bebouwingsgebied groter dan 300 m², dan mag 90 m² worden bebouwd, vermeerderd met 10% van het deel van het bebouwingsgebied dat groter is dan 300 m² tot een maximum van 150 m².

Nieuw in het Bor is het begrip “bebouwingsgebied”: het achtererfgebied inclusief de grond onder het hoofdgebouw, zonder de grond onder het oorspronkelijke hoofdgebouw. De grond onder de gebouwde aan- en uitbouwen telt bijvoorbeeld niet mee; deze zijn immers wel bij het hoofdgebouw gaan horen, maar niet bij het oorspronkelijk vergunde en opgerichte hoofdgebouw.

Berekening

De hoogte van de daknok is niet meer dan 5 meter en wordt verder begrensd door de formule:
maximale daknokhoogte (m) = (afstand daknok tot de perceelsgrens (m) x 0,47) + 3.

Atelier Heilige Landstichting

Meer weten?

Neem contact op, wij helpen je graag!

Gerelateerd

Tuinkantoor Zeist

Houten vakantiehuis bouwen

Bekijk voorbeeld

Een vakantiehuis of vakantiewoning bouwen van een natuurlijk materiaal? Waarom dan niet kiezen voor hout, dit bouwmateriaal is duurzaam en op natuurlijke wijze hernieuwbaar. Wij adviseren u graag!

Recreatiewoning op eigen grond

Laat een recreatiewoning bouwen op eigen grond en niet op een park

Bekijk voorbeeld

Bij het kopen van een recreatiewoning op een park bent u vaak geen eigenaar van de grond. Vaak is dit in de vorm van erfpacht, waardoor de grond niet van u is.