Een modern buitenverblijf wordt steeds populairder. Een modern buitenverblijf bestaat uit veel glas en strakke belijning. Goed Verblijven gaat altijd met de tijd mee en past zich volledig aan op uw wensen.
Geschreven door:
Verschil tussen lariks en Douglas
Doordat Lariks en Douglas vaak genoemd worden in één zin en deze houtsoorten veel van elkaar weg hebben, kan het lastig worden om de verschillen tussen deze houtsoorten te weten. De houtsoorten zijn echter erg verschillend van elkaar en delen slechts enkele overeenkomsten.
Lariks of Douglas?
Wat is nu het echte verschil voor de consument? Dat zit ‘m van een afstand in de kleur, waar Lariks lichtgeel is, lijkt Douglas meer rosé. Beide houtsoorten zijn goed toe te passen en daarnaast zeer duurzaam. Zeer vergelijkbare houtsoorten dus, welke wij beide met alle plezier toepassen!
Douglas
Douglas is een naaldhoutsoort afkomstig uit Noord-West Europa. Deze houtsoort heeft een zeer hoge duurzaamheidsklasse. Douglas bomen kenmerken zich door de zeer lange takvrije lengtes van 20 meter, hierdoor is de houtsoort zeer geschikt voor het zagen van lange balken.
Verder is Douglas onbehandeld al zeer duurzaam, hierdoor hoeft de houtsoort niet persé behandeld te worden. Verder staat Douglas bekend als een zeer harshoudende houtsoort. Dit heeft zowel voor- als nadelen, het grote voordeel aan hars, is dat dit zich zeer verhardt naar verloop van tijd. Douglas heeft zodra dit gehakt is een licht geelrode tot geelbruine kleur die naar verloop van tijd tot oranjeachtig geelbruin verkleurd.
Lariks
Lariks is net als Douglas een harshoudende houtsoort. Hierdoor is het geheel relatief ongevoelig voor schimmels en rotten, verder wordt de houtsoort naar verloop van tijd steeds harder. Dankzij deze eigenschappen is Lariks relatief duurzaam.
Het meest gebruikte Lariks wordt verbouwd in Noord-West Europa. Door het relatief zachte klimaat daar, groeit het Lariks relatief snel. Hierdoor zitten de jaarringen verder uit elkaar wat leidt tot een grovere houtsoort. De tegenhanger van het Lariks uit Noord-West Europa is het Siberische Lariks. Deze houtsoort groeit relatief veel langzamer waardoor de jaarringen dichter op elkaar zitten. Dit leidt er toe dat het geheel nóg duurzamer is dan zijn Europese tegenhanger.
Verschil tussen Lariks en Douglas
Zoals hierboven is te lezen zijn beide houtsoorten relatief zeer vergelijkbaar. Zo zijn ze allebei harshoudend en komen beide houtsoorten vaak uit Noord-West Europa. Verder hebben de beide houtsoorten een hoge duurzaamheid.
Het grote verschil tussen de beide houtsoorten is relatief klein, maar zijn toch zeker aanwezig. Het grootste visuele verschil tussen de beide houtsoorten is de kleur. Douglas is doorgaans iet meer rosé van kleur terwijl Lariks doorgaans geler is. Een ander relatief klein verschil is dat Douglas doorgaans iets minder scheurt dan Lariks, terwijl de duurzaamheid van Lariks iets hoger licht dan Douglas.
Een ander verschil is dat Lariks minder stabiel is dan Douglas. Douglas is relatief gezien stabieler dan Lariks. Verder heeft Douglas over het algemeen een zeer mooi recht draadverloop, hiertegenover heeft Lariks toch vaker een warrig draadverloop.
Een modern buitenverblijf wordt steeds populairder. Een modern buitenverblijf bestaat uit veel glas en strakke belijning. Goed Verblijven gaat altijd met de tijd mee en past zich volledig aan op uw wensen.
Een tuinkantoor met veranda of overkapping is de ideale oplossing voor wie thuis in rust wil werken of een hobby wil uitoefenen. Binnen heeft u een heerlijke werkplek en buiten heeft u de ruimte om te ontspannen.