Logo Goed Verblijven

Wat zijn de regels voor een vergunningsvrij tuinkantoor?

VERGUNNINGSVRIJ TUINKANTOOR

Er zijn diverse regels waar u rekening mee moet houden als u een tuinkantoor vergunningsvrij wilt bouwen. Hier volgen enkele van de belangrijkste regels:

  1. Eigen gebruik: Het tuinkantoor moet voor eigen gebruik zijn. Dat betekent dat u het niet commercieel mag verhuren of er commerciële activiteiten in mag uitvoeren die niet gerelateerd zijn aan uw eigen onderneming.
  2. Geen slaapruimte: In een vergunningsvrij tuinkantoor mag niet worden geslapen. Het is dus niet toegestaan om het tuinkantoor als extra slaapkamer of logeerkamer te gebruiken.
  3. Zakelijke aankoop: Wanneer u een tuinkantoor zakelijk wilt aankopen, is het mogelijk dit belastingvrij te doen, dat wil zeggen zonder BTW. De voorwaarde hiervoor is echter dat het tuinkantoor is uitgerust met een toilet.

ANDERE REGELS VERGUNNINGSVRIJ TUINKANTOOR

Daarnaast zijn er regels die van toepassing zijn op de constructie en locatie van het tuinkantoor:

  1. Constructie: De maximale hoogte en diepte van het tuinkantoor zijn afhankelijk van diverse factoren, waaronder de afstand tot de perceelgrens en de grootte van uw perceel. Over het algemeen geldt dat de hoogte van de daknok maximaal 5 meter mag zijn en de diepte maximaal 4 meter.
  2. Locatie: Het tuinkantoor moet in het achtererfgebied van uw perceel worden gebouwd. Dit is het gebied achter de lijn die het hoofdgebouw doorkruist op 1 meter achter de voorgevel en evenwijdig loopt met het aangrenzende openbaar toegankelijk gebied.
  3. Oppervlakte: Er zijn limieten gesteld aan de totale oppervlakte van bijgebouwen op uw perceel, afhankelijk van de grootte van uw perceel.

Hoewel deze regels algemeen van toepassing zijn, kunnen er per gemeente verschillen zijn. Hierbij is deskundig overleg noodzakelijk met de gemeente. Dit overleg voeren wij graag voor u. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Onze werkwijze
Door het gehele proces van ontwerp tot bouw uit handen te nemen, zorgen wij van Goed Verblijven ervoor dat u optimaal van uw tuinkantoor geniet. Na de realisatie zult u nog jarenlang plezier beleven aan uw bouwwerk.

Tuinkantoor Haarlem

Meer weten?

Neem contact op, wij helpen je graag!

Gerelateerd

Tiny house bouwen

Microwoning of Tiny House bouwen: leven in een kleine ruimte

Bekijk voorbeeld

Op de huidige woningmarkt is het steeds moeilijker om een huis te vinden. Daarom wordt er tegenwoordig vaker gekozen voor kleiner wonen.