Logo Goed Verblijven

Onderhoud aan kozijnen

Onderhoud aan kozijnen

Kozijnen hebben een lange levensduur, mits ze goed onderhouden worden. Op deze pagina vindt u de uitleg over hoe u uw kozijnen het beste kan onderhouden.

Houten kozijnen

Houten kozijnen gaan over het algemeen erg lang mee als u ze af en toe onderhoud geeft. Het is aan te raden om regelmatig uw kozijnen te inspecteren, zodat u eventuele beschadigingen snel ontdekt en kunt repareren. Het voordeel van houten kozijnen is dat kleine beschadigingen eenvoudig gerepareerd kunnen worden.

Wij adviseren u om uw kozijnen ongeveer drie keer per jaar schoon te maken. Hiervoor kunt u normale reinigingsmiddelen gebruiken. Het mag geen schurend schoonmaakmiddel zijn en ook geen schoonmaakmiddel met chloor. Door regen, wind en zonlicht kan er mos-aangroei ontstaan. Hierdoor wordt de verflaag van een kozijn aangetast. Dit kan worden voorkomen door het gebruik van zeep. Mos kan slecht tegen zeep en de verflaag krijgt door de zeep een extra bescherming.

Wanneer u afgebladderde verf aantreft op uw kozijnen is dit een teken van vocht in de kozijnconstructie. Als deze beschadiging tot op het kale hout is kunt u dit herstellen met een laag grondverf en een nieuwe laklaag. Kunt u de oorzaak niet vinden? Schakel dan een professional in.

Aluminium kozijnen

Wij adviseren om uw aluminium kozijnen te gelijk te wassen met uw ramen. Zo behaalt u optimale raamverzorging. Gebruik geen reinigingsaccessoires die schuren of scherp zijn, zoals messen, schuursponzen of staalwol. Voor “vaste vlekken”, zoals gips of stucresten kunt u het beste een houten of kunststof spatel gebruiken. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen of oplosmiddelen, dit veroorzaakt blijvende schade. Gebruik één keer per jaar was wanneer u de kozijnen schoonmaakt. Dit heeft een vuilafstotende werking.

Kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen vragen hetzelfde onderhoud als aluminium kozijnen. Wilt u er alles aan doen om het mooi te houden? Maak de kozijnen dan ook gelijktijdig schoon met de ramen. Het is belangrijk dat de reinigingsproducten niet schuren of agressief zijn. Voor de “vaste vlekken”, zoals stucresten of gips gebruikt u een houten of kunststof spatel. Eén keer per jaar met was schoonmaken zorgt voor een vuilafstotend effect.

Glas en kit

Het is voldoende om het glas en de bijbehorende kitnaad enkele keren per jaar schoon te maken. Controleer de staat van de kitnaad om de twee jaar. Het is van belang dat de liggende kitnaad aan de buitenkant waterafvoerend is en er geen water in blijft staan. Zorg ervoor dat de kitnaden goed hechten aan zowel het glas als de sponningkant van het kozijn, zowel aan de buiten- als binnenzijde. Bij onthechting kan lekkage optreden. Als er een kier tussen het glas en de kit zit, verwijder dan de oude kit en breng nieuwe aan. Het vervangen van droogbeglazingsprofielen is geen eenvoudige taak en het is raadzaam hiervoor een professional in te schakelen.

Dorpels

Dorpels worden doorgaans vervaardigd uit kunststof, kunststeen of hardsteen. Deze materialen kunnen gemakkelijk worden gereinigd met gangbare schoonmaakmiddelen, maar vermijd schurende reinigingsproducten. Als er oppervlakkige krassen op kunststeen zijn, kunt u deze mogelijk wegpolijsten met speciale polijstpasta. Voor kunststof zijn er eveneens specifieke vulmiddelen beschikbaar.

Ventilatieroosters

In de ventilatieroosters in uw kozijnen zit gaas. Dit gaas is eenvoudig te reinigen met een kwastje of lucht. Het aluminium van het rooster kan worden schoongemaakt met water. Vermijd het gebruik van schuurmiddelen of synthetische reinigingsmiddelen. Als het aluminium aanzienlijk vervuild is, kunt u producten gebruiken die normaal gesproken worden gebruikt voor het onderhoud van autolak.

Hang- en sluitwerk

Het hang- en sluitwerk van uw kozijnen bestaat uit metalen onderdelen die langs elkaar bewegen. Om deze onderdelen schoon te houden, kunt u water en zeep gebruiken. Na het drogen kunt u de verschillende onderdelen als volgt smeren:

  • Scharnieren: met teflon of een klein drupje olie.
  • Bewegende delen van het draaivalbeslag: met teflon.
  • Sluithaken: met vet.
  • Cilinders: alleen met grafiet, vermijd het gebruik van olie.

Als na het reinigen onderdelen nog steeds stroef bewegen, kunt u de scharnieren en het beslag bijstellen. Houten producten hebben ongeveer een jaar nodig om zich aan te passen na installatie. Gedurende dit eerste jaar kan er enige vervorming optreden in ramen en deuren, wat aanpassing van het hang- en sluitwerk vereist. Tochtweringsprofielen kunnen jaarlijks worden gereinigd met water en zeep, terwijl kaders met talkpoeder behandeld kunnen worden.

Contact

Heeft u vragen over het onderhoud aan uw kozijnen? Dan kunt u altijd contact met ons opnemen!

Meer weten?

Neem contact op, wij helpen je graag!