Logo Goed Verblijven

Onderhoud aan gevelbekleding

Onderhoud aan gevelbekleding

Om zeker te zijn van een langdurig plezierig gebruik van uw bouwwerk is het van belang dat de gevelbekleding goed onderhouden wordt. Een aantal punten moet u zorgvuldig opvolgen.

Natuurlijke eigenschappen

Allereerst is het belangrijk rekening te houden met de natuurlijke eigenschappen van het hout. Uw gevel is van echt hout gemaakt. Door de natuurlijke imperfecties in het hout ziet de gevel er natuurlijk en echt uit. Daarom kunnen er wat gaatjes en scheurtjes in de gevelbekleding ontstaan. Deze imperfecties hebben in eerste instantie geen invloed op de bescherming van uw huis.

Inspectie

Toch is het goed om regelmatig uw gevel te controleren. Schimmelsporen in de lucht kunnen zich namelijk aan het hout vestigen. Het is belangrijk deze schimmels te verwijderen, voordat ze zich uitbreiden.

Andere imperfecties zouden in bepaalde gevallen kunnen zorgen voor sap- of harsuittreding. Er komt dan uit het hout een sap vrij. Deze kan eenvoudig verwijderd worden, zodra het is opgedroogd. In veel houtproducten komt naast hars ook tannine voor. Tannine kan bij erge regenval en zon naar buiten komen. Dit is een volkomen natuurlijk proces.

Schimmels en vuil

Om schimmels en vuil te verwijderen is het belangrijk op te letten hoe u deze verwijderd. Het hout kan namelijk niet tegen harde borstels of schurende schoonmaakmiddelen. Als u deze middelen wel gebruikt of goede middelen op een verkeerde manier gebruikt, kan de coating van uw gevelbekleding beschadigen.

Jaarlijkse schoonmaak

De buitenzijde van de geveldelen moeten 1 à 2 keer per jaar worden schoongemaakt. Dit kan alleen in de zomer op een zonnige dag met een lage luchtvochtigheid. Op nattere dagen kan er namelijk vochtophoping ontstaan. Het schoonmaken kan gebeuren met een zachte spons, doek of -borstelaanzetstuk dat gebruikt wordt voor de auto. Samen met een oplossing van een mild schoonmaakmiddel werkt dit het beste. Gebruik geen hogedrukspuit op uw gevelbekleding. Hier kan de coating van beschadigen.

Verder is het noodzakelijk de houten gevel bij te houden, bijvoorbeeld met het voorgeschreven transparante verduurzamingsmiddel van AkzoNobel bij houten gevelbekleding waar u de houtskleur gestand wil houden of zwarte olie voor de kleurbepaling.

Contact

Hebt u hier vragen over of hebt u een specifieke vraag over gevelbekleding? Onze adviseurs denken graag met u mee. Bel voor advies naar +31 (0) 525 65 51 23 of neem contact op via ons adviesformulier. 

Meer weten?

Neem contact op, wij helpen je graag!