Logo Goed Verblijven

Bouwen met SIPs

Bij Goed Verblijven bouwen wij graag met SIPs omdat dit zorgt voor een stevige constructie en een hoge isolatiewaarde. Met SIPs kunt u zeer duurzaam bouwen.

Structural Insulated Panel

De afkorting SIP staat voor Structual Insulated Panel. Hiermee wordt bedoelt dat de panelen zowel voor constructie als isolatie gebruikt kunnen worden. Het systeem kan hierdoor goed gebruikt worden voor dragende en niet dragende wanden en daken gebruikt worden.

In de Verenigde Staten en Engeland is bouwen met SIPs de standaard. Voor Nederland is het een nog relatief nieuwe bouwmethode. Ook in Nederland is duurzaamheid een steeds grote vraagstuk geworden, daarom is SIPs een goede oplosing. SIPs zijn opgebouwd uit OSB/3 en Airpop. Deze elementen zijn allebei volledig recyclebaar.

Door het produceren en verwerken van de SIPs panelen in onze geautomatiseerde fabriek kunnen we u project exact op maat produceren. Door het verlijmen van de panelen in onze lijmstraat houden we de continuïteit goed in de gaten en weten we zeker dat de panelen goed verlijmd zijn. Nadat de panelen goed uitgehard zijn worden de panelen op een CNC gestuurde machine gezaagd en gefreesd. Zo vormen we het maatwerk wat exact bij jou project aansluit en zijn de panelen op de millimeter nauwkeurig.

Het koppelen van de kleinere maatwerk panelen doen we ook bij ons in de fabriek. Zo worden het complete wanden welke in één keer naar de bouw toe gaan.

OSB/3

Voor het maken van SIPs wordt OSB gebruikt. OSB is een afkorting voor Oriented Strand Board. Deze duurzame platen worden gemaakt van restmateriaal. Hierdoor wordt elk deel van de boom gebruikt. Het restmateriaal wordt versnippert waardoor er houtsnippers overblijven. Deze worden vervolgens verlijmd en samengeperst tot een OSB-plaat. De platen worden duurzaam geproduceerd en zijn kostenefficiënt.

OSB heeft vier verlijmingsklassen, OSB/1, OSB/2, OSB/3 en OSB/4. Voor SIPs gebruiken we OSB/3. Deze platen zijn geschikt voor dragende constructies in vochtige omstandigheden.

Airpop

Het tweede onderdeel van een Structural Insulated Panel is Airpop. Airpop is een nieuwe Europese benaming voor producten zoals EPS, piepschuim/tempex en geëxpandeerd polystyreen. Het is een veelzijdig product met voordelen op het gebied van milieu, gezondheid, veiligheid en levensduur. Het materiaal is volledig recyclebaar.

Airpop bestaat voor 98% uit lucht, hierdoor is het een heel licht product. De andere 2% bestaat uit milieuverantwoorde grondstoffen, namelijk monostyreen, blaasmiddel en vlamdovers. Monostyreen is een verdunningsmiddel en wordt gewonnen uit aardolie. Blaasmiddel vult de ruimtes in het schuim op. Vlamdovers zorgen ervoor dat Airpop niet gaat branden. Deze vlamdovers worden ook gebruikt voor elektrische apparaten. Vlamdovers worden door middel van een chemische reactie aan het verdunningsmiddel toegevoegd. Dit zorgt ervoor dat er geen vermindering van de vlamdovende werking optreed na verloop van tijd.

SIPs bouwwerkzaamheden

De productie van Airpop begint bij het winnen van monostyreen uit aardolie. Daarna worden de andere grondstoffen toegevoegd. Hierdoor wordt het omgezet naar glasachtige harde, kleine parels met pentaan. Vervolgens worden de parels door middel van stoom vijftig keer zo groot. Daarna hechten de parels aan elkaar door middel van stoom aan elkaar tot blokken en zijn ze klaar voor gebruik.

Voordelen van Airpop

Airpop heeft veel verschillende voordelen ten opzichte van andere isolerende materialen:

  • Hoge isolatiewaarde
  • Brandveilig
  • Licht van gewicht
  • Drukvast
  • Vormvast
  • Volledig recyclebaar
  • Milieuvriendelijk
  • Eenvoudig en veilig verwerkbaar
  • Gezondheidsvriendelijk
  • Damp regulerend bouwen
  • Vochtbestendig
  • Voordelig in kosten.

Dampregulerend oftewel dampopen bouwen met SIPs

Een bijkomend voordeel van SIPs is het dampregulerend bouwen. Hierdoor ademt de wand en kan het vocht door de wand het gebouw verlaten en binnentreden. Het leefklimaat en de luchtvochtigheid zal hierdoor stabieler zijn. Eveneens hoeft het bouwwerk minder geventileerd te worden. Vanwege het leefvocht middels koken, douche etc. moet er wel altijd wat geventileerd worden.

Het wonen in een dampregulerend (dampopen) gebouw geeft dus een stabielere luchtvochtigheid dan wonen in een plastic zak, zoals de traditionele bouw veelal wordt genoemd met de vele damp en vochtschermen.

Het is overigens van essentieel belang dat de wanden op zo’n manier worden afgewerkt dat vocht wel door de wand kan blijven gaan. Denk hierbij aan de juiste saus etc.

De voordelen van SIPs ten opzicht van houtskeletbouw

  1. Er hoeft geen folie (dampdicht) toegepast te worden, geen voorzetwand nodig gelijk aan HSB.
  2. Elektra kan CNC gefreesd aangebracht worden.
  3. Door onze CNC werkwijze zijn de panelen op de millimeter nauwkeurig, en kunnen er veel verschillende bewerkingen plaats vinden.
  4. Het is lichter van gewicht (de fundering kan ook lichter uitgevoerd worden).
  5. Er kan een slankere gevelopbouw gemaakt worden.
  6. Het houtpercentage wat door de wand heen gaat kan met 10 tot 20% verlaagd worden (minder koudenbruggen).
  7. Panelen zijn vlakker en je ziet het niet terug als hout krom is.
  8. CO2 vasthoudend.
  9. Minder transportbewegingen naar de bouw (beter voor stikstof berekening).

Zo geeft het SIPs bouwsysteem veel voordelen welke het bouwen met SIPs erg interessant maakt en waar we van merken dat steeds meer mensen open staan om voor de SIPs bouwmethode te kiezen.

SIPs bij Goed Verblijven

Onze projecten worden regelmatig met SIPs gebouwd. Wij vinden een stevige constructie met een hoge isolatiewaarde een uitstekende combinatie. Onze adviseurs voorzien u graag van advies over de mogelijkheden die passen bij uw situatie en wensen.

Meer weten over het bouwen met SIPs? Neem dan contact met ons op!

Meer zien?

Wilt u meer projecten zien, bekijk ons assortiment!