Logo Goed Verblijven

Wanneer mag je een mantelzorgwoning plaatsen?

Een mantelzorgwoning mag geplaatst worden wanneer er sprake is van een zorgbehoefte, waarbij mantelzorg nodig is. Wettelijk gezien mag een mantelzorgwoning vergunningsvrij worden gebouwd als deze op het erf van een bestaande woning komt en bedoeld is voor mantelzorg. Het maakt daarbij niet uit of de zorgbehoevende of de mantelzorger in de mantelzorgwoning verblijft. De zorgbehoefte moet wel aangetoond kunnen worden met een doktersverklaring.

De woning moet voldoen aan bepaalde eisen:

  • Een mantelzorgwoning is bedoeld voor maximaal één huishouden dat uit niet meer dan twee personen mag bestaan. Eén van deze personen moet betrokken zijn bij het geven of ontvangen van mantelzorg. Alleen de begane grond mag als leefruimte worden gebruikt.
  • Als er nog geen mantelzorg nodig is, spreekt men van pre-mantelzorgwonen of meergeneratiewonen, waarvoor een vergunning nodig is. Een pre-mantelzorgwoning is mogelijk.
  • Bij twijfel over de mantelzorgsituatie kan de gemeente een verklaring vragen van een huisarts, wijkverpleegkundige of andere deskundige. Na het beëindigen van de mantelzorg mag de mantelzorgwoning niet meer permanent bewoond worden en in sommige gevallen moet de woning zelfs verwijderd worden.
  • Buiten stedelijke gebieden kan een mantelzorgwoning tot 100 m² zonder vergunning worden gebouwd. Soms kan een mantelzorgwoning vergunningsvrij worden gebouwd als bijgebouw.

Het is altijd raadzaam om bij het Omgevingsloket te bekijken wat er mogelijk is in uw gemeente.

Kijk ook naar pré-mantelzorg

Veel gemeenten zijn steeds welwillender op het gebied van pré-mantelzorg. Een pré-mantelzorgwoning kan een goede optie zijn voor mensen die vooruit willen plannen voor toekomstige zorgbehoeften. Dit type woning biedt de mogelijkheid om op tijd een passende woonoplossing te realiseren, waardoor men voorbereid is op eventuele veranderingen in de zorgsituatie. Het is een handige en praktische oplossing voor degenen die hun woonomgeving willen aanpassen voordat de zorg daadwerkelijk nodig is. Hierdoor kunnen zowel de zorgbehoevende als de mantelzorger zich beter aanpassen aan de nieuwe situatie.

Een mantelzorgwoning is tijdelijk

Een mantelzorgwoning is een tijdelijke woning, wanneer er geen mantelzorg meer nodig is, moet de woning vaak aangepast worden. Het kan zo zijn dat u bijvoorbeeld het sanitair of de keuken uit de woning moet halen. Daarna kunt u de woning voor andere doeleinden gebruiken.

Goed Verblijven adviseert u graag over de bouw van een mantelzorgwoning. Vraag hiervoor vrijblijvend advies aan! Eerst meer inspiratie opdoen? Bekijk onze mantelzorgwoningen.

Meer weten?

Neem contact op, wij helpen je graag!

Gerelateerd

Tuinkantoor Heilige Landstichting

Voor het woord kwaliteit zijn veel betekenissen. Eén van de vele betekenissen van kwaliteit is: de mate van voldoening aan de norm van de klant. Zoals u wellicht heeft opgemerkt is dit wel een heel breed begrip en daardoor het woord kwaliteit maar een zwak woord.

Grote mantelzorgwoning landelijke omgeving

Grote mantelzorgwoning

Bekijk voorbeeld

Een grote mantelzorgwoning is een zelfstandige woonruimte op eigen terrein, met extra ruimte voor comfort en flexibiliteit. Goed Verblijven is specialist in maatwerkoplossingen en realiseert woningen die perfect aansluiten bij uw situatie. Lees dit artikel voor meer informatie!