Logo Goed Verblijven

Materiaalkeuze

Types gevelbekleding
De wanden bestaan uit een regelwerk. De dikte van het regelwerk is enerzijds bepalend door de dikte van de isolatie en anderzijds de constructieve functie. Het regelwerk wordt voorzien van een folie met daarop een afstandslat en de gevelbekleding. Qua gevelbekleding zijn er vele varianten leverbaar. Hieronder ziet u tal van opties.

Verschillende soorten wandbekleding

Er zijn zeer veel verschillende soorten wandbekleding, maar wat is nu het verschil? Gaat u voor landelijk, strak, of robuust? Dit zijn allemaal vragen die u zichzelf stelt. Douglas is bijvoorbeeld erg landelijk. Gaat u voor een strakke stijl, is Ceder de beste optie. Elke houtsoort heeft zijn eigen voor en nadelen en is toepasbaar in andere situatie.

recreatiewoning noordwijk

Verschil Douglas versus Lariks
Hoewel men vaak de twee houtsoorten door elkaar gebruikt is het hout absoluut verschillend. Lariks is wat harder, taaier en minder stabiel dan Douglas. Douglas daarentegen heeft een recht draadverloop in tegenstelling tot Lariks welke behoorlijk warrig is. Ook de kleuren van beide zijn verschillend, Douglas heeft een wat meer rode kleur in tegenstelling tot Lariks welke meer geel oogt.

Douglashout
Douglas hout is een naaldhoutsoort afkomstig uit Noord-West Europa die van nature een hoge duurzaamheid en sterkte heeft. Doordat een Douglas boom een takvrije lengte van 20 meter kan hebben is het uiterst geschikt voor het zagen van lange balken. Douglashout is sterk en uiterst taai waardoor het uiterst goed toepasbaar is in houten recreatiewoningen, schuren, garage, paardenstallen, overkappingen enz.

Douglas heeft onbehandeld van nature een hoge duurzaamheid. Door de van nature hoge duurzaamheid is Douglas een milieuvriendelijk alternatief voor geïmpregneerd Vuren wat veelal schadelijke stoffen bevat om een verhoogde duurzaamheid te bereiken. Daarbij is het esthetisch gezien gewoon mooier dan geïmpregneerd hout.

In grote bosgebieden van West Europa(in het bijzonder Frankrijk en Duitsland) is de Douglasspar de afgelopen decennia in grote hoeveelheden aangeplant. Dit heeft tot gevolg gehad dat alleen al in Frankrijk er jaarlijks 1 miljoen kuub Douglas aangroeit. Binnen 10 jaar zal er jaarlijks 2 miljoen kuub aangroeien.

In Nederland heeft Staatsbosbeheer al jaren als doel om het gebruik van inlands hout te doen toenemen. Douglas zal daar in de toekomst voor een steeds groter gedeelte aan bijdragen. Douglashout valt in duurzaamheidklasse 3. Dit betekent dat het een matig-goede duurzame houtsoort is die 10-15 jaar mee kan gaan .

De verhoogde duurzaamheid heeft deze houtsoort te danken aan het hoog percentage kernhout wat gevormd wordt. Kernhout heeft in tegenstelling tot spinthout gunstige duurzame eigenschappen. Het kernhout bevat hars en verhardt zich naar verloop van tijd. Een schimmel die uiteindelijk tot rotting van het hout kan leiden heeft door deze eigenschappen minder vat op het hout waardoor het langer meegaat. Het kernhout van Douglas heeft vers meestal een licht geelrood tot geelbruine kleur die aan licht en lucht
op den duur verkleurt tot oranjeachtig geelbruin. Het spinthout steekt wit af tegen het kernhout.

Douglas kan CE gekeurd en op sterkte gesorteerd worden geleverd. De meest voorkomende sterkteklasses zijn C18 en C22.

Gevelbekleding geïmpregneerd vuren rabat
Een ideale gevelbekleding voor houten schuren, tuinschuren en houten bergingen. Geïmpregneerd rabat is een makkelijke verwerkbaar product welke een strakke uitstraling heeft. Door de lage prijs van aanschaf t.o.v. de andere soorten hout wordt dit hout veel toegepast. Het hout wordt standaard geïmpregneerd geleverd waardoor het een groene/bruine kleur heeft. Met de tijd gaat dit, wanneer u het niet schildert, vergrijzen. Uiteraard kunt u het ook zwart beitsen zoals hieronder is gedaan met de houten schuur.

De dikte van het rabat is 19 of 28 mm. Het rabat is verduurzaamd middels drukimpregnatie en heeft daardoor ook duurzaamheidsklasse III. Dit staat voor een levensduur van circa 10-15 jaar. Wanneer u het hout goed behandeld door de tijd heen kunt u de levensduur aanzienlijk verlengen.

Gevelbekleding Zweeds vuren rabat
Deze gevelbekleding kenmerkt zich ook door het brede toepassingsgebied. Ideaal voor houten kapschuren, schuren, bergingen of eventueel een mantelzorgwoning. Geïmpregneerd Zweeds vuren rabat heeft de look van potdeksel. Ook dit hout is verduurzaamd middels druk impregnatie. De duurzaamheidsklasse is III welke ook verlengd kan worden door behandeling. Vraag Goed Verblijven voor een goed advies m.b.t. de behandeling van het hout. Het uiterlijk van het hout onderscheid zich ten opzichte van het rabat. Deze Zweeds rabbat profielen zijn de afgelopen jaren ongekend populair.

Gevelbekleding Zweeds rabat Lariks
Lariks wordt veel toegepast bij houten kapschuren, houten garages, beringen, mantelzorgwoningen of recreatiewoningen. Lariks bevat veel hars waardoor het ongevoelig is voor schimmels en rotten. Lariks kent een ongekende populariteit de afgelopen perioden. In de vorige eeuw werd het hout nogal moeizaam toegepast vanwege de werking welke gepaard gaat met uitzetten en krimpen. Bij de onbehandelde versie is dit niet direct een issue. Wanneer het hout echter zwart gekleurd is zou dit meer gaan spelen. Door de warmte welke op het hout komt zou het krimpen wat mogelijke kiervorming veroorzaakt. Dit is met name in de zonkanten en wanneer het hout zwart van kleur is.

U kunt het hout fabrieksmatig laten spuiten in de kleur zwart of bruin. Deze behandeling verduurzaamd het hout waardoor het onder duurzaamheidsklasse II valt. Lariks hout is een naaldhoutsoort afkomstig uit Noordwest Europa die van nature een hoge duurzaamheid en sterkte heeft. Door deze gunstige eigenschappen is het zeer breed toepasbaar. Tevens is het ten opzichte van houtsoorten met vergelijkbare eigenschappen (zoals bijvoorbeeld eiken) een stuk voordeliger in prijs. Lariks is een van de hardste Europese naaldhoutsoorten. De nerf is matig tot grof. Onbehandeld heeft het een levensduur van circa 10 – 15 jaar. Na droging van het hout wordt Lariks steeds harder.

Lariks Schaaldelen
Naast het Zweeds rabat zijn er ook Lariks schaaldelen. Deze geven het bouwwerk een ongekende robuuste en landelijke uitstraling. De schaaldelen worden als potdeksel aangebracht. Prachtig om toe te passen bij een landelijke garage, kapschuur, paardenstal, woning, recreatiewoning of hooiberg van hout. Het aanwezige schors geeft zijn charme en doet de natuur verder leven op uw bouwwerk. De duurzaamheid is gelijk aan Lariks zweeds rabat.

Siberische Lariks een fijnjarig houtsoort
In Nederland wordt hoofdzakelijk inlands Lariks toegepast. Zoals eerder genoemd heeft dit houtsoort een grove structuur en zitten de jaarringen vrij ver uit elkaar. Een tegenhanger van inlands Lariks is Siberisch Lariks welke afkomstig is uit het gebied grenzend aan de Noordelijke IJszee. Door het extreme klimaat daar groeit de Siberische Lariks aanzienlijk langzamer dan zijn Europese soortgenoot. Daardoor is de structuur van het hout veel gelijkmatiger en dat maakt het nog duurzamer!

Ceder
Ceder staat bekend om zijn hoge duurzaamheid en uitmuntende kwaliteit. De kenmerkende eigenschappen van ceder zijn: duurzaam, licht van gewicht, zeer stabiel, goed bewerkbaar en een rechte draad met fijne nerfstructuur. Het hout kan uitstekend onbehandeld toegepast worden waardoor het met de tijd gaat vergrijzen. Het hout is zeer vormvast wat wil zeggen dan het minimaal krimpt en uitzet. Door de minimale werking hecht verf en lak ook uitstekend op dit hout. Ceder wordt vaak in de vorm van rabat of zweeds rabat toegepast. Uiteraard is het ook in andere varianten leverbaar.

Waxed Wood
Traditioneel behandeld hout neemt vocht op en werkt. WaxedWood is hiertegen uitstekend gewapend. Het wordt onder vacuüm en druk geïmpregneerd tegen houtaantasting. Tegelijkertijd wordt in de houtporiën een wasemulsie aangebracht. Deze voorkomt dat water het hout kan binnendringen. Hierdoor is de werking van het hout circa tachtig procent lager dan bij hout zonder waterwerende bescherming.

WaxedWood kent een breed toepassingsgebied. En zorgt voor extra allure op plaatsen waar een duurzaam karakter dient te worden gecombineerd met een decoratieve functie. Dat maakt WaxedWood uitermate geschikt voor projecten in de woningbouw en utiliteit. Als gevelbekleding of kozijnconstructie, voor schuren en bergingen. Binnen en buiten. Extra mogelijkheden biedt het WaxedWood Color-programma, een gevarieerd geheel van dertig eigentijdse, natuurlijke kleuren en alle RAL kleuren.
Duurzaam op alle fronten
WaxedWood past prima in de gedachte van duurzaam bouwen. Zo zijn de gebruikte houtsoorten afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. Daarnaast wordt WaxedWood schoon geproduceerd onder KOMO-certificaat. Zonder afvalstoffen of bijproducten. Maar ook na het bouwproces staat WaxedWood voor een grote duurzaamheid. Vandaar dat een minimale levensduur van 15 jaar gegarandeerd kan worden. WaxedWood is in het bezit van een DUBOkeur certificaat.

Siberisch Lariks WaxedWood® is een houtproduct met een aanzienlijk hoge duurzaamheid. Bovendien komt dit hout uit duurzame beheerde bossen en beschikt het over het FSC- of PEFC-keurmerk. De toepassing van Siberisch Lariks WaxedWood® is vooral gevelbekleding. Het hout zal zonder verfsysteem op den duur verkleuren van een groenbruine naar warme bronsbruine tint en uiteindelijk vergrijzen. Daarnaast is het mogelijk om een kleur toe te voegen door middel van het WaxedWood® Colorprogramma. Er kan gekozen worden uit 30 eigentijdse, natuurlijke kleuren en 30 RAL-kleuren

Effecten Siberisch Lariks WaxedWood®

 • Langdurige bescherming tegen rotting door schimmels en insecten;
 • Mooie brons/groen tot groen/bruine kleur en lang kleurbehoud;
 • Geen negatieve effecten ten aanzien van mechanische eigenschappen;
 • Levensduur van verfsysteem gunstig beïnvloed door verbeterde stabiliteit;
 • Verminderde opname van water en verbeterd krimp- en zwelgedrag.

Siberisch Lariks
Het Siberisch Lariks is een harde en zware houtsoort met een hoge natuurlijke duurzaamheid. Door de relatief langzame groei in koude gebieden krijgt het een stevige structuur en heeft het een hoger soortelijk gewicht. Naast de veel voorkomende toepassing als gevelbekleding wordt het vaak toegepast voor vloeren, kozijnen en trappen. Onbehandeld vergrijst het Siberisch Lariks in de loop van de tijd, waarbij liggende jaarringen een duidelijke vlamtekening bieden.
Aanvullende behandeling tot WaxedWood®
WaxedWood® biedt verduurzaamd hout met verminderd krimp- en zwelgedrag. Door de behandeling tot WaxedWood® wordt de natuurlijke duurzaamheid aanzienlijk verhoogd en maakt het een prachtige kleurtransformatie door. In eerste instantie krijgt het een donker groene tot bruine kleur, die overgaat naar een soort brons kleur die uiteindelijk vergrijst.
Hoge kwaliteit hout
Voor de productie van Siberisch Lariks WaxedWood® wordt gebruik gemaakt van hoge kwaliteit hout. Het basis materiaal is Siberisch lariks uit duurzaam beheerde bossen met FSC of PEFC certificaat, wat is goedgekeurd door de TPAC. Speciaal voor geveltoepassingen worden sideboards (geen centrum hout) toegepast met weinig noesten. Ook wordt er een visuele selectie gemaakt waarbij de minder mooie planken worden door geleverd voor o.a. gebruik binnen grond- weg- en waterbouw projecten.
Voordelen WaxedWood®

 • De natuurlijke duurzaamheid aanzienlijk verhoogd;
 • Stabiel, zeer onderhoudsarm en breed toepasbaar;
 • 15 jaar onafhankelijke projectgarantie;
 • Niet corrosief.

Certificeringen
Ten eerste beschikt het Siberisch Lariks WaxedWood® over het FSC- of PEFC-keurmerk. Dit bekent dat het hout uit duurzaam beheerde bossen komt. Daarnaast heeft WaxedWood® van het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie (NIBE) het predicaat Duurzaam Bouwmateriaal gekregen. Ten derde is het hout uitvoering getest op LCA en heeft het de DUBOkeur en het KOMO-certificaat.
WaxedWood® Color
Architecten die hun ideeën kleur willen geven, kunnen kiezen uit tal van mogelijkheden. Het WaxedWood® Color programma biedt een gevarieerd geheel van tientallen kleuren en onder andere RAL-kleuren. De coating die wordt aangebracht is een water gedragen, niet filmvormend houtbeschermingsproduct. Voor het behoud van de kleur is een onderhoudsschema voor handen.
Voordelen van WaxedWood® Color

 • Verf bladdert niet;
 • Semi-filmvormend water gedragen verfsysteem;
 • 30 eigentijdse, natuurlijke en alle RAL-kleuren;
 • 15 jaar projectgarantie mogelijk

Cedral
Cedral is een prachtige gevelbekleding die vrijwel onderhoudsvrij is. Standaard wordt het product met enkele lagen verf voorzien, de gevelbekleding is verder vrijwel onderhoudsvrij en werkt nauwelijks. Hierdoor hoeft u zich in te toekomst niet bezig te houden met het schilderen van dit prouct.
Kwaliteit
Cedral is van uitstekende kwaliteit, de gevelbekleding is vervaardigd uit verschillende materialen. De gebruikte materialen zijn, cement, zand, kalk en natuurlijke vezels. Het materiaal is water- en vorstbestendig. Het product getuigt van kwaliteit door de lange garantie van 10 jaar die Cedral op dit materiaal geeft.
Cedral stijlen
Het product is verkrijgbaar in verschillende soorten, maten en stijlen. De meest gebruikte toepassing van Cedral is als gevelbekleding, maar het kan ook gebruikt worden als afwerking van de boeidelen. Cedral is verkrijgbaar in 2 structuren, namelijk hout en glad. De methodes van aanbrengen verschillen tussen de producten, zo zijn ze verkrijbaar met een inkeping, zodat de wand vlak is en zonder inkeping voor een Zweeds-rabat structuur.

Eikenhout
Eiken een van de meest gebruikte en bekendste houtsoorten. Het is populair omdat het hout sterk en hard is, en toch makkelijk te bewerken. Wanneer het hout goed gedroogd is trekt en krimpt het weinig. Wanneer eiken niet behandeld wordt zal het mooi gaan vergrijzen.

Eens was eikenhout het meest gebruikte hout in ons land. Het eikenhout wat nu nog wordt aangeboden komt voor een deel uit Nederland. Het ontbrekende overgrote deel wordt geïmporteerd uit alle delen van de wereld. Dat het ene hout het andere niet is geldt zeker voor bijvoorbeeld het veel verkochte Amerikaans- en Slavonisch eiken. De duurzaamheid van de laatste is groter en de structuur van het hout is lichter en minder getekend.

Er zijn een paar verschillende soorten eiken die allemaal andere eigenschappen hebben. De meest bekende zijn:

 • Europees eiken: veel gebruikt eikenhout, onder andere voor meubels en beelden. Ook parket, deuren, kozijnen en trappen en ook schepen en sluisdeuren werden van oudsher van eikenhout gemaakt.
 • Amerikaanse wit eiken: heeft een lichtere houtkleur, duurzaam, lijkt op Europees eiken.
 • Amerikaanse rood eiken: is iets meer roze van kleur, niet erg duurzaam.

Amerikaans wit eiken lijkt het meest op Europees eiken. Rood eiken heeft open vaten, grotere groeiringen en een grovere tekening dan wit eiken. Rood eiken is minder duurzaam dan wit eiken, maar kan makkelijk verduurzaamd worden.
Eiken is zowel met de hand als machinaal goed te bewerken. Eikenhout laat zich goed lijmen, beitsen en lakken. Amerikaans eiken bevat minder looizuur dan de Europese variant. Daarom is het alleen bij Europees eiken mogelijk om deze te roken of logen om hem ouder te doen uitzien. Vloerdelen van eikenhout zijn erg populair. Niet alleen omdat het een duurzame houtsoort is, en makkelijk in het onderhoud, maar ook omdat het op verschillende manieren afgewerkt kan worden.

Open gevelbekleding
Zoals u wellicht gezien heeft kunt u planken hetzij rabat of rechte planken horizontaal en verticaal toepassen. Vanwege de vraag naar steeds moderne bouwwerken wordt er ook veel met open gevels gewerkt. De delen worden dan deels van elkaar af gemonteerd waardoor u horizontale of verticale open gevelbekleding krijgt. Achter de open gevelbekleding wordt er een folie of plaatmateriaal aangebracht. Deze manier van bekleden kan in vele soorten hout, vraag naar de mogelijkheden.

Moderne gevelbekleding welke open aangebracht is 
Open gevelbekleding geeft chalet moderne uitstraling 
Open gevelbekleding op moderne houten recreatiewoning
Modiwood
ModiWood wordt gemaakt van PEFC™ gecertificeerd hout. Het hout is thermisch gemodificeerd en heeft daardoor extra duurzame eigenschappen verkregen. Gevelbekleding van ModiWood is dan ook duurzaam en onderhoudsvriendelijk. Het ModiWood assortiment bestaat uit verschillende producten en uitvoeringen. ModiWood is verkrijgbaar in een geborstelde en gladgeschaafde uitvoering. ModiWood Clear is gemaakt van radiata pine: dit hout wordt gekenmerkt door een fluweelzachte uitstraling zonder noesten.

Meer weten?

Neem contact op, wij helpen je graag!

Gerelateerd

Houten recreatiewoning, Texel buitenzijde met tuin

Recreatiewoning op maat

Bekijk voorbeeld

Weelderig groen, natuurlijke waterpartijen, rust, bosrijke omgeving, bruisende golven… Iedereen heeft weer andere voorwaarden bij het zoeken naar een locatie voor een recreatiewoning. Wanneer u deze gevonden heeft begint het proces waar wij goed in zijn.

Modern buitenverblijf

Rust en ontspanning met een modern buitenverblijf

Bekijk voorbeeld

Een modern buitenverblijf wordt steeds populairder. Een modern buitenverblijf bestaat uit veel glas en strakke belijning. Goed Verblijven gaat altijd met de tijd mee en past zich volledig aan op uw wensen.