Mantelzorgwoning na overlijden

Wat gebeurt er met een mantelzorgwoning na overlijden?

In veel gevallen moet een mantelzorgwoning na overlijden verwijderd of onklaar gemaakt worden. Dit is afhankelijk van de manier van plaatsing. Wanneer de mantelzorgwoning geplaatst is onder het mom van ‘bijgebouw’ mag deze blijven staan. Echter kan de gemeente eisen dat deze onklaar gemaakt wordt voor permanente bewoning. Hier valt te denken aan het verwijderen van kookplaat of douche. Eventueel kunnen we dan ook met de gemeente in overleg over een mogelijke herbestemming, bijvoorbeeld B&B, gastenverblijf, tuinkantoor, etc.

Wanneer de woning vergunningvrij (in het buitengebied) geplaatst is met de regel van 100m2 vergunningsvrij, mag de mantelzorgwoning na overlijden niet blijven staan en dient de woning verwijderd te worden. Uiteraard is het belangrijk om dit op voorhand te onderzoeken. Plaatsing op onderstel, welke verwijderd dient te worden, is namelijk onderhevig aan sterke waardedaling waardoor het financieel interessanter wordt om te kiezen voor een vaste fundatie.

Wilt u advies inwinnen over de bestemming van een mantelzorgwoning na overlijden? Of heeft u andere vragen? Neem dan contact op met Goed Verblijven, wij adviseren u graag.

Meer weten?

Neem contact op, wij helpen je met je vraag!

Menu