Logo Goed Verblijven

Is bouwen met hoge isolatiewaarde mogelijk?

Hoge isolatie waardes mogelijk:
Wilt u een garage laten bouwen, dan is hoogwaardige isolatie misschien geen must. Maar wanneer u gaat voor bijvoorbeeld een recreatiewoning, gastenverblijf, mantelzorgwoning of zelfs tuinkantoor dan wilt u hier natuurlijk comfortabel verblijven. Daarom is het bij ons mogelijk om het bouwwerk te laten isoleren. Deze isolatie kunnen we aanbrengen in het dak, de vloer en de wanden. Zo kunt u het hele jaar door van uw verblijf genieten. Ook in de koude maanden blijft het buitenverblijf warm, doordat de koude lucht van buiten wordt tegen gehouden.

Zonwerend glas
Zoals u wellicht gezien heeft op de site is veel glas wel een kenmerk van bouwwerken van Goed Verblijven. Al dat glas brengt ook één uitdaging met zich mee en dat is warmte. De zon is ongekend sterk en krachtig waardoor op het zuiden georiënteerd glas voor veel warmte instraling kan zorgen. Hiermee houden we rekening met plaatsing van glas in het bouwwerk. Indien het glas wel (deels) op het zuiden ligt kunnen we ook zonwerend glas toepassen. Deze reduceren de warmte in de zonnestraal.

Hiernaast een voorbeeld van een glasgevel op het zuiden welke ook voorzien is van zonwerend glas.

Zonwerend glas

Goed Verblijven hanteert twee mogelijkheden qua wandopbouw namelijk:

  • Houtskeletbouw
  • SIPS wandelementen

Houtskeletbouw
Deze methode hanteren wij standaard. De dikte van de regels bepalen ook de mogelijkheid tot het plaatsen van de isolatiedikte. Deze regels hebben een dikte van resp. 89,120,140,184 of 234 mm. De dikte van de regels, en dus isolatiewaarde, is afhankelijk van het bouwwerk. Zo worden schuren etc. veelal gemaakt uit regels van 38-140 mm. dikte.

Norm
Om de isolatiewaarde te behalen welke het bouwbesluit voorschrijft, RC4.7, is er een regelwerk nodig van 38×184 mm. Hierdoor is het mogelijk om ook 180 mm. isolatie te plaatsen. Hierdoor behalen we de isolatiewaarde van RC4,7. Ondanks deze, minimale norm, waar de nieuwbouwwoningen ook aan voldoen kan het een hele goede keuze zijn wanneer het bouwwerk intensief gebruikt gaat worden nog meer isolatie toe te voegen. Hierdoor bent u bij intensief gebruik gegarandeerd van lage stookkosten. Daarnaast werkt de minerale wol welke toegepast wordt ook uitstekend tegen het tegenhouden van geluid!

Zoals genoemd is elke situatie, gezien verwachte verbruik locatie etc, de overweging waard om de houtdikte en isolatiewaarde te overwegen. Wij geven hierin graag advies, zo wordt er veelal een andere keuze gemaakt in een recreatiewoning (niet continue gebruik) dan in een woning of mantelzorgwoning.

SIPS
Wanneer men zelfs een isolatiewaarde wil bereiken in de wanden boven de  6.0K/wm2 raden we SIPS aan. Sips staat voor Structural Insulated Panel wat betekend dat het een systeem is dat bestaat uit constructieve en isolerende panelen. Door binnen en buiten een plaatmateriaal toe te passen met daartussen een kern van isolatie levert een SIP-bouwsysteem een ongekende sterkte en stijfheid op. Hierdoor kan dit systeem voor zowel dragende als niet dragende wanden en daken gebruikt worden.

SIPs bestaat al jaren in landen als VS en Engeland. In Nederland wordt het nog niet heel veel toegepast. Vanwegen de nogal conservatieve houding van de aannemerij tevens in het verleden minder focus leggende op isolatie is dat nu in deze energiecrisis helemaal veranderd. Isoleren betekend een stabieler zomer en winter klimaat tevens een grote besparing in de energiekosten. Met oog op het in stand houden van de natuur is het mooi dat onze SIPS en ook HSB elementen bijdragen leveren aan milieu (hernieuwbaar) en uw portemonnee. Een klassiek voorbeeld dus van win-win.

Opbouw sips
Hoe ziet SIPS eruit, deze bestaat uit een constructief, isolerend sandwichpaneel. Waar het binnen en buitenblad van 15 of 30 mm. OSB/3 wordt toegepast. Daartussen komt harde isolatie airpop. Het bouwsysteem wordt geleverd in één dikte: 278 mm. inclusief gipsplaten. De standaard breedte van de panelen is 1220 mm. en lengte 260 en 300 cm. Het mooie is dat de wanden voorzien kunnen worden van elektriciteit welke middels de CC machine ingefreest worden in de OSB. Kortom een sterk staaltje prefab waar veel werk binnenshuis gebeurd en plaatsing op locatie beperkt. De isolatiewaarde  loopt overigens tot boven de 6.0K/wm2.

Kozijnen
Naast de wandopbouw zijn kozijnen met glas ook bepalend voor isolatiewaarde. Hier gebruiken wij veelal:

  • Hardhouten kozijnen
  • Aluminium kozijnen
  • Kunststof kozijnen

Mocht men HR+++ (triple glas) wensen dan is dit het eenvoudigste te realiseren bij aluminium kozijnen. Die profielen zijn er namelijk standaard op gemaakt. Hierdoor houd u  naast warmte/kou ook geluid tegen. Uiteraard is het ook mogelijk (echter in verhouding iets duurder) om in kunststof of hardhout triple glas te plaatsen.

Interesse in een bouwwerk van Goed Verblijven? Neem contact met ons op zodat we met u in gesprek kunnen gaan over de bouw van een mantelzorgwoning, recreatiewoning, tuinkantoor of woonhuis.

Meer weten?

Neem contact op, wij helpen je graag!

Gerelateerd

Buitenverblijf met glas

Heerlijk vertoeven in een buitenverblijf met glas

Bekijk voorbeeld

Een buitenverblijf met glas biedt heerlijk veel lichtinval. Dit zorgt ervoor dat u veel natuurlijk licht heeft in uw buitenverblijf en het buiten binnen ervaren wordt. Zo bent u in het buitenverblijf één met buiten.

Tuinkantoor

Geïsoleerd prefab tuinkantoor

Bekijk voorbeeld

Wat is er fijner dan werken in uw eigen vertrouwde omgeving? Een prefab tuinkantoor maakt dit mogelijk. Met een tuinkantoor kunt u in het comfort van uw eigen omgeving werken aan uw projecten, u concentreren en toch genieten van de rust van uw eigen achtertuin.