Logo Goed Verblijven

Kangoeroewoning vergunning en regels

Geschreven door:

Een kangoeroewoning is een woning met twee geschakelde wooneenheden. Dit is bedoelt om zorg te kunnen bieden aan iemand die dit nodig heeft. Vaak gaat het om een familielid. In deze blog gaan wij in de op vraag of er een vergunning nodig is om een kangoeroewoning te bouwen en welke regels er gelden voor de bouw van een kangoeroewoning.

Is er een vergunning nodig voor een kangoeroewoning?

In de meeste situaties is het aanvragen van een vergunning voor een kangoeroewoning niet nodig. Wel moet er worden voldaan aan het bouwbesluit binnen de gemeente. Wanneer u een woning wilt opsplitsen is een stedenbouwkundige vergunning nodig, maar wanneer u een kangoeroewoning wilt bouwen is dit niet nodig. Er geldt vaak wel een meldingsplicht. De regels die voor de bouw van een mantelzorgwoning gelden, gelden ook voor de bouw van een kangoeroewoning. Het enige verschil is dat in een mantelzorgwoning maar één huishouden mag wonen. Het is van belang om uw gemeente te raadplegen over de mogelijkheden.

Houd hier wel rekening mee

Er zijn verschillende dingen waar u wel rekening mee moet houden bij de bouw van een kangoeroewoning. Om dubbele bewoning van een woning te realiseren heeft u eerst toestemming nodig van de gemeente. Verder zijn de regels voor een mantelzorgwoning ook toepasbaar bij een kangoeroewoning. Wanneer er geen sprake meer is van mantelzorg of een verhuizing, dan is het niet mogelijk om maar één wooneenheid te verkopen.

Kangoeroewoning vergunning en regels

Mantelzorgwoning een optie?

Er komt best veel kijken bij een kangoeroewoning, daarom is het bouwen van een mantelzorgwoning een goed alternatief. Een mantelzorgwoning is een goede optie wanneer u veel ruimte op het erf of in de tuin heeft. Dit geeft meer privacy dan een kangoeroewoning, doordat de woningen niet direct geschakeld zijn. Wanneer er intensieve zorg nodig is, is het aanvragen van een vergunning niet nodig voor een mantelzorgwoning. Wanneer er wordt verwacht dat er op termijn mantelzorg nodig is, is een mantelzorgwoning ook een goede optie, dit wordt pre-mantelzorg genoemd. Hierdoor is er in de periode dat er nog geen zorg nodig is wel veel privacy en wanneer er wel zorg nodig is, is de mantelzorg wel in de buurt. Het is belangrijk om de verschillende afwegingen te maken voordat u een keuze maakt.

Goed Verblijven helpt u graag

Goed Verblijven adviseert u graag over de keuze voor een kangoeroewoning of mantelzorgwoning. Wij bekijken de wensen en mogelijkheden in uw situatie en komen met een professioneel advies. Wilt u vrijblijvend een adviesgesprek inplannen? Neem dan contact met ons op!

Meer weten?

Neem contact op, wij helpen je graag!

Gerelateerd

betaalbaar tuinkantoor Maarn

Betaalbaar tuinkantoor

Bekijk voorbeeld

Een betaalbaar tuinkantoor is een trend die al een tijdje in opkomst is. Veel mensen werken tegenwoordig vanuit huis en het is belangrijk om een rustige en productieve werkplek te hebben. Een tuinkantoor vormt hier de ideale oplossing voor.

Mantelzorgwoning

Werkwijze realisatie mantelzorgwoning

Bekijk voorbeeld

Help, ik moet een mantelzorgwoning aanschaffen maar waar doe ik goed aan? Dit is een veelvoorkomende vraag welke Goed Verblijven vaak hoort. Graag beantwoorden wij deze vraag.