Logo Goed Verblijven

Dampopen, dampregulerend bouwen

Dampopen, dampregulerend bouwen

Door de toename van isolatie en het luchtdichtbouwen krijgen we een ongezond leefklimaat. Het leefklimaat heeft een onstabiele luchtvochtigheid en moet er via mechanische ventilatie frisse lucht aangevoerd worden. Aan de ene kan natuurlijk prachtig dat het zo goed geïsoleerd is, maar kan goed isolatie ook samengaan met een prettig leefklimaat? Het antwoord op deze vraag is ja. Dit kan door middel van dampopen of door de expert genoemd dampregulerend bouwen welke ideaal is toe te passen in een houten woning.

Meer weten?

Neem contact op, wij helpen je graag!

Duurzaamheid

De woning uitstekend isoleren leidt tot een enorme verhoging van de duurzaamheid, zo heerst in de zomer een aangename temperatuur en in de winter heerlijk warm. Deze investering zal de verbruikskosten drastisch verlagen.

Recreatiewoning

Dampopen bouwen als wonen in een ademend jack

U zult wellicht denken dan waait de wind om mijn oren met dampopen bouwen. Dat is beslist niet het geval.

Dampregulerend of dampopen bouwen is te vergelijken met wonen in een ademend jack; een jas die de regen buiten houdt, maar die de damp (transpiratie) doorlaat naar buiten. Dampopen bouwen doet eigenlijk hetzelfde, maar dan niet in één product maar d.m.v. een juiste keuze en volgorde van plaatsing van de materialen. De vezels van het natuurlijke houtvezel-isolatiemateriaal kunnen damp opnemen en vervoeren van de warme vochtige binnenruimte naar buiten met als resultaat binnenshuis een constantere luchtvochtigheid.

Daarnaast kan houtvezel-isolatiemateriaal met z’n natuurlijke vezels veel meer warmte opnemen en opslaan, met als resultaat dat het zomers binnenshuis veel langer en lekker koel blijft in uw houten woning.

Natuurlijke isolatie in Nederland

De consument is tot op heden wel bereid de Gore-tex jas aan te schaffen, maar de weg naar de natuurlijke isolatiematerialen weet hij nog niet echt te vinden. De verkoop ervan ligt in Nederland op een fractie van de verkoop in bijvoorbeeld Frankrijk en België. En dat terwijl wij Nederlanders onszelf vaak zo “groen” voelen. Zijn we dat dan niet, of kijken we hier anders tegenaan?

Een belangrijke oorzaak hiervoor is de wijze waarop “de bouw” in Nederland is georganiseerd. Veel projectmatige, grote partijen (aannemers, producenten) die de dienst uitmaken. Veel seriebouw die keurig volgens de regels wordt gebouwd, en tegenwoordig ook veel eigen keus voor wat betreft voorzieningen. Maar keuze op het gebied van materialen is er niet. Wil de consument het niet of is hij het niet gewend? In Nederland bouwt men weinig in eigen beheer, zoals dat bij onze ooster- en zuiderburen veel vaker wel het geval is. In Nederland hechten we meer dan waar ook in Europa aan structuur, organisatie en dat zie je terug in onze huizenbouw: rijtjeswoningen die allemaal identiek lijken, wijken met dezelfde steensoort gebouwd en in dezelfde bouwstijl.

Ga je over de grens, dan is het eerste wat je opvalt de verscheidenheid aan woningen, al dan niet aan elkaar gebouwd. De een noemt het een rommeltje, de ander een gevarieerd beeld. Men bouwt er vaker zelf, neemt een architect en aannemer in de hand en deze driehoek neemt de beslissingen. Zit er een vooruitstrevende architect bij, dan krijg je vanzelf advies over de verschillende (duurzame) materialen die er mogelijk zijn. Het blijkt dat men dan toch sneller voor een duurzaam en hoogwaardiger isolatiemateriaal kiest.

Voordelen natuurlijk isolatiemateriaal

De vezels van het natuurlijke isolatiemateriaal kunnen damp opnemen en vervoeren van de warme, vochtige binnenruimte naar buiten. Gevolg: binnenshuis een veel constantere luchtvochtigheid. Daarnaast kan een isolatiemateriaal met een natuurlijke vezel vaak veel meer warmte opslaan, waardoor de woning in de zomer veel langer koel blijft. De warmtepiek die buiten rond 2 uur ’s middags ligt, kan met 20 centimenter dikke dakisolatie naar 8 uur ’s avonds verplaatst worden, wanneer het meestal buiten al lekker afgekoeld is en de ramen opengezet kunnen worden om te koelen. Ook dit is een unieke eigenschap van een natuurlijk isolatiemateriaal in een houten woning.

De natuur geeft u geweldige producten. Deze kunnen wij zonder veel bewerkingen toepassen in onze houten woningen. Daarnaast een optimale isolatie, duurzaam bouwen, milieu vriendelijk, verkleinen van ecologische voetafdruk prettig leefklimaat, goede isolatie, duurzaam bouwen teveel argumenten om het toe te passen.

Bent u voornemens om een houten woning te bouwen?

Laat u dan adviseren in milieuvriendelijke toepassingen en niet geheel onbelangrijk voor u en uw kinderen een prettiger leefklimaat! Wilt u meer weten over de verschillende toepassingen?

Overzicht natuurlijke isolatiematerialen

Wanneer u de een natuurlijk isolatiemateriaal voorgeschoteld krijgt en de voordelen van het wooncomfort en de snelle terugverdientijd afweegt tegen “klassieke” isolatiematerialen, dan is de keus voor vele consumenten toch snel gemaakt. Natuurlijke isolatiematerialen hebben simpelweg een bewezen technische meerwaarde en dit rechtvaardigt een wat hogere investering. Belangrijk is dat er meer bekendheid komt voor de producten die er op dit moment zijn. Zie hieronder voor een overzicht van natuurlijke isolatiematerialen:

Vlas isolatie

Vlasisolatie wordt vervaardigd uit het restmateriaal dat ontstaat bij de productie van linnen. Het is een wol dat bestaat uit lichte, stevige vezels, waardoor er een isolatiemateriaal van kan worden geproduceerd dat voor een groot aantal toepassingen kan worden gebruikt. Vlas is een herwinbare grondstof met een korte groeifase die biologisch afbreekbaar is. Doordat er bij de groei nauwelijks kunstmatige meststoffen en bestrijdingsmiddelen noodzakelijk zijn, is vlas erg milieuvriendelijk en kent daarmee een positieve CO2 balans. Vlas kan 20 procent van het eigen gewicht aan vocht opnemen en weer afgeven wat een gunstig effect heeft op het binnenklimaat. Volgens de Nederlandse NIBE classificatie is vlaswol vanuit milieu- en gezondheidsoogpunt de beste product keuze.

  • Toepassing: vlas wordt toegepast bij hellende daken, dak elementen, vloeren en (systeem)plafonds, buitenwanden van houten woningen, scheidingswanden en andere gevel vullende elementen.
  • Voordelen: Vlasvezels hebben een natuurlijk vochtregulerend vermogen, het kan als het ware ademen. Hierdoor krijgen schimmels en vochtplekken geen kans. Ook is vlas een herwinbare grondstof en laat vlas zich eenvoudig recyclen. Daarnaast zijn er bij de groei, net als bij hennep, weinig bestrijdingsmiddelen nodig.
  • Nadelen: Vlas kent eigenlijk weinig nadelen. Het enige nadeel is wellicht dat het iets lastiger te verwerken is doordat het vrij stug kan zijn.
  • Verkrijgbaar in: vlas is verkrijgbaar als isolatiedekens.
  • Isolatiewaarde: 0.038*
  • Kostenindicatie: gemiddelde prijs 14,04 € per m² (dikte 12 cm)
  • Behandeling: voor de brandveiligheid wordt vlas met brandvertragende zouten geïmpregneerd.

Gerecycled katoen isolatie

Slechts de helft van alle ingezamelde kleding kan als kleding hergebruikt worden. De rest verdwijnt veelal op de afvalberg. Gelukkig wordt de kleding tegenwoordig steeds vaker gebruikt voor de productie van een hoogwaardig isolatiemateriaal. De tweedehandskleding wordt ingezameld en gesorteerd en vervolgens met een bindend vezel van polyester (omdat de kleine vezels van de oude kleding dat niet doen) verhit tot 100 graden waardoor het materiaal samen wordt gesmolten tot een isolatiedeken.

  • Toepassing: katoen is geschikt voor muurisolatie in houten woningen, vloerisolatie en dakisolatie. Voordelen: gerecycled katoen heeft zeer goede thermische, akoestische en vochtregulerende eigenschappen. Vergeleken met Vlaswol en houtvezel is het materiaal akoestisch beter. Daarnaast is gerecycled katoen erg makkelijk te snijden en daardoor eenvoudig te verwerken.
  • Nadelen: Isolatie van gerecycled katoen is minder geschikt voor vochtige locaties.
  • Toepassing: (binnen)muur isolatie, scheidingswanden, vloerisolatie en dakisolatie.
  • Verkrijgbaar in: rollen en platen met een dikte van: 50 – 100 – 120 – 140 mm
  • Isolatiewaarde: 0.038*
  • Kostenindicatie: 11,50 euro per m2 van 100 mm.
  • Behandeling: Anti-bacteriëel en anti-schimmel volgens Oeko-Tex standaard.
  • Certificering: Atex van CSTB approval (Certificering Frankrijk)

Houtvezel isolatie

Nog meer hout in uw woning door middel van houtvezel isolatie. Houtvezel isolatie wordt gemaakt uit vezels van naaldhout, afkomstig van het dunnen van bossen en onbehandelde stamresten van zagerijen. Dit resthout wordt verhit en onder druk gezet. Hierdoor vervezelt het resthout. Daarna wordt er water aan toegevoegd. Hierdoor verkrijgt men een brei. Deze brei wordt uiteindelijk tot platen en dekens geperst. Doordat er harsen in het hout aanwezig zijn, is een bijkomend bindmiddel overbodig.

  • Toepassing: houtvezel isolatie kent talloze toepassingen voor zowel vloer, dak als wand. Zo zijn er bijvoorbeeld zeer zachte contactgeluiddempende ondervloerplaten, warmte- en geluidsisolerende platen, watervaste dakbeschotplaten, enz.
  • Voordelen: Houtvezel heeft goede thermische en geluidsisolerende eigenschappen is dampdiffusieopen en reguleert de vochtigheidsbalans van het gebouw. Daarnaast is er voor bijna iedere vorm van isolatie een houtvezel product beschikbaar.
  • Nadelen: Houtvezel isolatie kent eigenlijk geen nadelen.
  • Verkrijgbaar in: vlas is verkrijgbaar als isolatiedekens.
  • Isolatiewaarde: 0.038*.
  • Kostenindicatie: variërend.
  • Behandeling: Voor de productie van soepele platen wordt soms polyolefine toegevoegd. Soms worden er ook nog ammoniumfosfaten toegevoegd als brandwerend en schimmelwerend middel, maar in principe is dit niet noodzakelijk. Het is verstandig om dit bij aanschaf na te vragen.

Hennep isolatie

Hennep is een veelzijdige en snel groeiende plant. Van de plant kunnen zowel de vezels als de harde stukken schil gebruikt worden voor het produceren van duurzaam isolatiemateriaal. Door de enorme groeisnelheid van hennep krijgt onkruid bij de groei geen kans waardoor er nauwelijks bestrijdingsmiddelen tijdens de productie gebruikt hoeven te worden. Tijdens de groei zuivert hennep de lucht door grote hoeveelheden CO2 om te zetten. Hennep heeft dus al CO2 bespaart vóór het als isolatie materiaal word ingezet. Door met hennep te isoleren bespaar je dus niet alleen energie! Hennep zorgt voor een aangenaam en gezond binnen- en buitenklimaat.

  • Toepassing: Gevelisolatie en dakisolatie. Isolatie van scheidingswanden, voorzetwanden, plafondsystemen. Voordelen: De verwerking van hennep isolatie is schoon en stofarm. Hennepvezel neemt goed
    vocht op en verdeelt dit waardoor een optimale vochtregulatie ontstaat. Daarnaast heeft hennep goede akoestische eigenschappen. Ideaal dus voor gebruik van houten woningen, garages of kantoor en atelier.
  • Nadelen: Hennep is kwetsbaar voor vocht. Niet toepassen bij hele vochtige locaties.
  • Toepassing: Hennep is geschikt voor isolatie van daken, muren en vloeren.
  • Verkrijgbaar in: Rollen en platen met een dikte van: 30 – 100 – 120 – 190 mm.
  • Isolatiewaarde: 0.040*
  • Kostenindicatie: 17,50 euro per m2 van 100 mm.
  • Behandeling: Hennepvezels bevatten geen eiwitten waardoor het materiaal geen chemische behandeling tegen motten en kevers nodig heeft. Wel worden brandvertragende middelen toegevoegd. Dit hoeft niet schadelijk te zijn als het natuurlijke stoffen betreft zoals soda.

Schapenwol

Schapenwol is het meest optimale isolatie materiaal. schapenwol isolatie bestaat voor 100% uit de dierlijke vezel keratine (schapenwol). Keratine is een vernieuwbare (wol groeit telkens weer terug bij het schaap), bio-ecologische en secundaire grondstof en daarmee bijzonder milieuvriendelijk. Schapenwol heeft een uitstekende isolatiewaarde en warmte accumulatie in alle seizoenen en is damp- en vocht regulerend. Daarnaast is schapenwol brandwerend, zelfdovend en is bijzonder prettig in de verwerking. Uit een Duits onderzoek is gebleken dat proteïne, waaruit schapenwol grotendeels bestaat, schadelijke gassen als formaldehyde, ammoniak en radon bindt en omzet in onschadelijke aminozuren. Hierdoor verbetert het binnenklimaat door het gebruik van wol isolatie.

    • Toepassing: Schapenwol wordt gebruikt als thermische en akoestische isolatie van daken, vloeren, gevels, in plafonds en binnenmuren van houten woningen.
    • Voordelen: Schapenwol heeft goede vochtregulerende eigenschappen. Schapenwol kan tot 30% van zijn eigen gewicht aan water absorberen.
      Schapenwol neutraliseert schadelijke gassen in huis waardoor de lucht binnenshuis gezonder wordt.
    • Nadelen: Het enige nadeel van schapenwol isolatie is eigenlijk de prijs. Een wollen spouwmuur is al gauw drie keer zo duur als een muur gevuld met glas- of steenwol.
    • Verkrijgbaar in: Schapenwol isolatie wordt meestal geleverd in dekens, maar er zijn ook ‘platen’ van wol verkrijgbaar. Beide zijn eenvoudig te plaatsen door de doe-het-zelver.
    • Isolatiewaarde: 0.035*
    • Kostenindicatie: Gemiddeld 0,7 tot 1,2 € per kilo
    • Behandeling: Schapenwol isolatie bevat geen chemische bindmiddelen of brandvertragers. Er is enkel een klein percentage motwerende stof toegevoegd.

Papiervlokken (cellulose)

Isolatiemateriaal van cellulose krijg je door oud papier te vermalen tot wollige vlokken. Vaak worden hiervoor onverkochte kranten gebruikt. Het resultaat is een duurzaam, relatief goedkoop en goed isolerend materiaal. Cellulose is verkrijgbaar in platen gebonden met hars die bij de de productie vrijkomt, maar wordt meestal gebruikt in vlokken. Deze worden vervolgens geblazen in ‘holle’ ruimten in huis. Doordat het inblazen met hoge druk gebeurd wordt het materiaal precies in de vorm van de holle ruimte gebracht waardoor er een extreem goede luchtdichting ontstaat. Bij isolatie erg belangrijk omdat enkel stilstaande lucht een optimale warmte-isolatie geeft. Isoleren met cellulose leent zich goed voor renovatie omdat je ook onregelmatig gevormde en slecht toegankelijk ruimten kunt vullen.

  • Toepassing: Isolatie voor muren, daken, vloeren. Zowel als geluid- als warmte-isolatie. Cellulose-isolatie kent vooral in de renovatiesector een opmars. Ook veel gebruikt in houten wanden bij houten woningen, recreatiewoningen enz.
  • Voordelen: Bij de productie van cellulose isolatie is weinig energie nodig waardoor het een milieuvriendelijk materiaal is. Cellulose heeft goede vochtbufferende en geluiddempende eigenschappen. De
    vlokken maken het relatief eenvoudig om onregelmatige en ontoegankelijke plekken kierloos te isoleren.
  • Nadelen: De cellulose isolatie mag niet te langdurig nat blijven. Het is dus niet raadzaam cellulose in zeer vochtige locaties te gebruiken.
  • Verkrijgbaar in: In zakken met papiervlokken en diverse plaatmaterialen.
  • Isolatiewaarde: 0.039*
  • Kostenindicatie: Gemiddeld 1,20 euro/kg (voor papiervlokken in zakken)
  • Behandeling: Aan celllulose worden boorzouten toegevoegd (15 tot 20 procent) die het materiaal beschermen tegen brand, schimmel en ongedierte

Thermoskussens (Tonzon)

Tonzon is een isolatietechniek die gebruik maakt van verschillende isolerende lagen. Tonzon combineert zeer goede isolerende eigenschappen met veruit de laagste milieubelasting en een zeer gunstige prijs/prestatie verhouding. Tonzon is geen natuurlijk isolatiemateriaal maar door haar goede eigenschappen in onze optiek een uitstekende keuze voor isolatie. Dit kan echter alleen toegepast worden bij houten vloeren. Voor een houten woning is dit niet de beste optie.

Kurk

Isolatie op basis van kurkschors is waarschijnlijk het oudste isolatiemateriaal bekend bij de mens. Kurk heeft goede thermische en akoestische eigenschappen en is een 100 % natuurlijk. De geëxpandeerde isolatieplaten kunnen voor spouwmuurisolatie en dakisolatie worden gebruikt.

Leem en stro

Leem bestaat uit de natuurlijke stoffen zand, klei en mogelijk stro. En wat zeker heel belangrijk is, is dat leem een 100% natuurvriendelijk materiaal is zonder chemische toevoegingen. Leem biedt in vele situaties een mogelijkheid om een natuurstenen muur aan de binnenzijde te isoleren met behoud van de natuurlijke eigenschappen.