Dampopen bouwen als wonen in een ademend jack
U zult wellicht denken dan waait de wind om mijn oren met dampopen bouwen. Dat is beslist niet het geval.
Dampregulerend of dampopen bouwen is te vergelijken met wonen in een ademend jack; een jas die de regen buiten houdt, maar die de damp (transpiratie) doorlaat naar buiten. Dampopen bouwen doet eigenlijk hetzelfde, maar dan niet in één product maar d.m.v. een juiste keuze en volgorde van plaatsing van de materialen. De vezels van het natuurlijke houtvezel-isolatiemateriaal kunnen damp opnemen en vervoeren van de warme vochtige binnenruimte naar buiten met als resultaat binnenshuis een constantere luchtvochtigheid.
Daarnaast kan houtvezel-isolatiemateriaal met z’n natuurlijke vezels veel meer warmte opnemen en opslaan, met als resultaat dat het zomers binnenshuis veel langer en lekker koel blijft in uw houten woning.
Natuurlijke isolatie in Nederland
De consument is tot op heden wel bereid de Gore-tex jas aan te schaffen, maar de weg naar de natuurlijke isolatiematerialen weet hij nog niet echt te vinden. De verkoop ervan ligt in Nederland op een fractie van de verkoop in bijvoorbeeld Frankrijk en België. En dat terwijl wij Nederlanders onszelf vaak zo “groen” voelen. Zijn we dat dan niet, of kijken we hier anders tegenaan?
Een belangrijke oorzaak hiervoor is de wijze waarop “de bouw” in Nederland is georganiseerd. Veel projectmatige, grote partijen (aannemers, producenten) die de dienst uitmaken. Veel seriebouw die keurig volgens de regels wordt gebouwd, en tegenwoordig ook veel eigen keus voor wat betreft voorzieningen. Maar keuze op het gebied van materialen is er niet. Wil de consument het niet of is hij het niet gewend? In Nederland bouwt men weinig in eigen beheer, zoals dat bij onze ooster- en zuiderburen veel vaker wel het geval is. In Nederland hechten we meer dan waar ook in Europa aan structuur, organisatie en dat zie je terug in onze huizenbouw: rijtjeswoningen die allemaal identiek lijken, wijken met dezelfde steensoort gebouwd en in dezelfde bouwstijl.
Ga je over de grens, dan is het eerste wat je opvalt de verscheidenheid aan woningen, al dan niet aan elkaar gebouwd. De een noemt het een rommeltje, de ander een gevarieerd beeld. Men bouwt er vaker zelf, neemt een architect en aannemer in de hand en deze driehoek neemt de beslissingen. Zit er een vooruitstrevende architect bij, dan krijg je vanzelf advies over de verschillende (duurzame) materialen die er mogelijk zijn. Het blijkt dat men dan toch sneller voor een duurzaam en hoogwaardiger isolatiemateriaal kiest.
Voordelen natuurlijk isolatiemateriaal
De vezels van het natuurlijke isolatiemateriaal kunnen damp opnemen en vervoeren van de warme, vochtige binnenruimte naar buiten. Gevolg: binnenshuis een veel constantere luchtvochtigheid. Daarnaast kan een isolatiemateriaal met een natuurlijke vezel vaak veel meer warmte opslaan, waardoor de woning in de zomer veel langer koel blijft. De warmtepiek die buiten rond 2 uur ’s middags ligt, kan met 20 centimenter dikke dakisolatie naar 8 uur ’s avonds verplaatst worden, wanneer het meestal buiten al lekker afgekoeld is en de ramen opengezet kunnen worden om te koelen. Ook dit is een unieke eigenschap van een natuurlijk isolatiemateriaal in een houten woning.
De natuur geeft u geweldige producten. Deze kunnen wij zonder veel bewerkingen toepassen in onze houten woningen. Daarnaast een optimale isolatie, duurzaam bouwen, milieu vriendelijk, verkleinen van ecologische voetafdruk prettig leefklimaat, goede isolatie, duurzaam bouwen teveel argumenten om het toe te passen.
Bent u voornemens om een houten woning te bouwen?
Laat u dan adviseren in milieuvriendelijke toepassingen en niet geheel onbelangrijk voor u en uw kinderen een prettiger leefklimaat! Wilt u meer weten over de verschillende toepassingen?