Logo Goed Verblijven

Aanleunwoning vs mantelzorgwoning

Geschreven door:

Een aanleunwoning en een mantelzorgwoning zijn beide woonoplossingen voor senioren en mensen met een zorgbehoefte, maar er zijn belangrijke verschillen. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillen tussen deze twee woonvormen en hun voordelen.

Wat houdt een aanleunwoning in?

Een aanleunwoning is een zelfstandige woonruimte, vaak een appartement, die meestal aan een zorginstelling vast zit of in de buurt daarvan is gevestigd. Deze woningen zijn speciaal ontworpen voor ouderen en mensen met een zorgbehoefte die nog redelijk zelfstandig kunnen wonen, maar wel de zekerheid willen van directe toegang tot zorg en ondersteuning. Bewoners van een aanleunwoning hebben hun eigen woonruimte, inclusief keuken, badkamer, en vaak een balkon of tuintje.

Het concept van de aanleunwoning biedt zelfstandigheid en veiligheid. Bewoners kunnen gebruikmaken van de faciliteiten en diensten van de naburige zorginstelling, zoals maaltijdvoorziening, huishoudelijke hulp en medische zorg. Dit zorgt ervoor dat ze langer zelfstandig kunnen blijven wonen met de geruststelling dat hulp nabij is wanneer dat nodig is.

Wat is een mantelzorgwoning?

Een mantelzorgwoning is een zelfstandige woning die op het erf of in de tuin van een hoofdwoning wordt geplaatst. Een mantelzorgwoning is geschikt voor iemand die mantelzorg nodig heeft. In deze woning kan de zorgbehoevende of juist de mantelzorger gaan wonen. Dit zorgt ervoor dat de zorg altijd in de buurt is, maar beide partijen hebben wel hun eigen privacy. Vaak is het bouwen van een mantelzorgwoning vergunningsvrij als er een dokterverklaring aanwezig is. Binnen sommige gemeenten is er ook een beleid voor pré-mantelzorg. Hiervoor is geen dokterverklaring nodig, maar er wordt verwacht dat er binnen 10 jaar mantelzorg nodig is. Goed Verblijven onderzoekt deze mogelijkheden graag voor u!

Met een mantelzorgwoning woont u nog volledig zelfstandig (met eventuele aanpassingen), maar is er altijd zorg van een familielid of naaste in de buurt. Hierdoor voelt het erg veilig en kunt u in uw vertrouwde omgeving blijven wonen.

Mantelzorgwoning vs aanleunwoning

Verschil tussen een aanleunwoning en mantelzorgwoning

Het grote verschil tussen een aanleunwoning en een mantelzorgwoning is dat een aanleunwoning is verbonden aan een zorginstelling. Een mantelzorgwoning is op het terrein bij de mantelzorger. De zorg wordt hierbij door de mantelzorger geboden en de zorg bij een aanleunwoning wordt door de zorginstelling ingevuld.

De voordelen van een aanleunwoning zijn de nabijheid van medische zorg en de mogelijkheid om deel te nemen aan gemeenschappelijke activiteiten, wat sociaal isolement vermindert. Nadelen kunnen hogere kosten zijn en minder privacy door de nabijheid van andere bewoners en zorgverleners.

De voordelen van een mantelzorgwoning zijn de nabijheid van familie, meer persoonlijke zorg en vaak lagere kosten. Daarbij kunnen ouderen vaak op hun oude, vertrouwde plekje blijven wonen. Dit type woning biedt ook meer privacy voor de zorgbehoevende dan een aanleunwoning. Nadelen zijn dat de woning eerst gebouwd moet worden en de impact op de privacy van de mantelzorger. Ook kan het intensieve karakter van mantelzorg belastend zijn voor de familie.

Wanneer u advies nodig heeft over de keuze tussen een aanleunwoning of een mantelzorgwoning, kunt u altijd contact met ons opnemen! Onze adviseurs voorzien u graag van betrouwbaar advies.

Meer weten?

Neem contact op, wij helpen je graag!

Gerelateerd

Buitenverblijf met glas

Heerlijk vertoeven in een buitenverblijf met glas

Bekijk voorbeeld

Een buitenverblijf met glas biedt heerlijk veel lichtinval. Dit zorgt ervoor dat u veel natuurlijk licht heeft in uw buitenverblijf en het buiten binnen ervaren wordt. Zo bent u in het buitenverblijf één met buiten.

Houten recreatiewoning, Texel buitenzijde grind

Mobiele mantelzorgwoning

Bekijk voorbeeld

Wilt u een mobiele/verplaatsbare woning voor in de tuin of een (tijdelijke) zorgwoning, maar is vergunningsvrij bouwen geen optie meer? Het is mogelijk om tijdelijk een mobiele mantelzorgwoning te plaatsen in de tuin of op het erf.